ИСТОЧНО САРАЈЕВО У ЈУНУ ДОМАЋИН КВАЛИФИКАЦИОНЕ БИЦИКЛИСТИЧКЕ ТРКЕ

446

Град Источно Сарајево и ове године ће бити домаћин Гран фондо квалификационе трке за Свјетско првенство у аматерском бициклизму, која ће бити одржана 18. и 19. јуна.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Слободан Амовић рекао је да је трка од изузетног значаја када је ријеч о развоју туризма у овом граду, те да ће наш град и ове године бити добар домаћин.

Владимир Кувеља, директор трке, нагласио је да се наставља традиција развоја бициклизма, као и промоција туристчког потенцијала Источног Сарајева заједно са Јахорином, те додао да је бициклизам спорт који промовише регионе.

„Прошле године су пандемија и лоше вријеме били отежавајуће околности, али смо успјели показати да смо добри организатори“, рекао је Кувеља, и нагласио да Источно Сарајево није аматер у спорту, те да се, осим развоја зимског, овдје ради и на развоју љетњег туризма, а да ово такмичење отвара врата  за организовање догађаја и у другим спортовима.

Кувеља је искористио прилику да захвали  градоначелнику, грађанима Источног Сарајева,  Олимпијском центру Јахорина, хотелијерима, те Влади Републике Српске, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић.

На питање новинара какав је статус руских спортиста на овом такмичењу, Владимир Кувеља, директор шампионата,  изнио је јасан став да су руски и бјелоруски спортисти, као и сви други спортисти добродошли и у Источно Сарајево, и Републику Српску, те у Босну и Херцеговину.

„Договорено је да је дозвољено појединачним такмичарима да учествују“, рекао је Кувеља и додао да већ има пријављених руских и бјелоруских такмичара.

„Источно Сарајево је на путу да постане спортски центар, а центар цикло туризма заједно са Златибором је већ постао“, рекао је Кувеља, и истакао да се тренутно ради на пројекту повезивања Јахорине и Златибора као два цикло туристичка центра у региону.

Технички директор манифестације, Саша Гајичић истакао је да вјерује да ће из Источног Сарајева, као и прошле године, најљепша слика отићи у свијет, те позвао становнике Источног Сарајева да буду дио овог догађаја.

Саша Гајичић прокоментарисао је и да је квалитет стазе одличан, те да се ради о стази која је оцијењена као једна од најтежих, због брда и успона преко Требевића и Јахорине, али да је то управо оно што даје драж бициклизму.

Свјетско првенство у аматерском бициклизму биће одржано у септембру у Италији.