ИСТОЧНО САРАЈЕВО – ЈЕДИНСТВЕНА ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА КОЈА НУДИ РАЗЛИЧИТЕ САДРЖАЈЕ, УСКОРО И НОВА ФЕРАТА НА ЦРНОЈ СТИЈЕНИ

633

„Протекла зимска туристичка сезона на Јахорини једна је од најуспјешнијих у историји, захваљујући улагањима Владе Републике Српске и успјешном пословању ОЦ Јахорина, што је резултирало доласком великог броја гостију, чему свједоче и наши хотелијери, који су изузетно задовољни“, рекао је ово директор Туристичке организације Источног Сарајева Игор Иконић.

На овоме, ипак, не смијемо да станемо, каже Иконић, јер наша дестинација Источно Сарајево заслужује да има и љетне садржаје. Свуда око нас је прелијепа природа, имамо прелијепе планине, зато ће нам овог љета у фокусу бити активан одмор у природи. У томе је, сигурно, најактуелнија Јахорина са својим садржајима, која има значајне смјештајне капацитете, али имамо и мноштво других садржаја које можемо да понудимо гостима.

 Ускоро нова ферата на Црној стијени на Романији

Романија је значајна туристичка дестинација, наш туристички бисер, која је у посљедње вријеме, захваљујући виа ферати ‘Соколов пут’ на Црвеним стијенама, доживјела процват.

„Велики број туриста свакодневно посјећује Романију, тај крај је оживио захваљујући овом атрактивном, адреналинском, туристичком садржају, што осјете и угоститељи на Романији, али и домаћини који имају прилику да продају своје производе“, каже Иконић.

Ових дана биће стављена у функцију и нова ферата на Црној стијени.

„Нова ферата на Црној стијени, која ће бити за нијансу захтјевнија од постојеће, дио је пројекта ‘Уживај у Сарајевско-романијској регији’ /“Enjoy SarajevoRomanija region”/ у оквиру којег су изграђена ферата на Црвеним стијенама и још неки садржаји на другим дестинацијама. Ова ферата није била предвиђена првобитним пројектом, али су донатори били одушевљени резултатима које смо постигли након изградње ферате на Црвеним стијенама, па су одлучили, иако то не практикују, да изврше реалокацију средстава у износу око 50.000 КМ и да нам омогуће изградњу и ове, друге ферате“, истакао је Иконић.

Иконић је подсјетио да су, у оквиру овог пројекта, претходно обезбијеђени садржаји авантуристичког туризма; туристички балон на везани лет, теретана и дјечија играоница на отвореном и вјештачка стијена за пењање на Брусу, као и узлетиште за параглајдинг, те да су уређене пјешачке стазе дужине 35км, које повезују два планинарска дома (Гласинац и Стајна) и олакшавају посјете природним богатствима ове регије.

Требевић и Брус – омиљено излетиште

Омиљено излетиште на Брусу, на планини Требевић, скоро свакодневно препуно је туриста, а уз садржаје који су обезбијеђени кроз пројекат ‘Уживај у Сарајевско-романијској регији’, који смо  већ поменули, имамо нову димензију туристиче понуде у овом дијелу Истчног Сарајева.

Директор Туристичке организације Источног Сарајева каже да ће ускоро, у сарадњи са планинарским друштвима, бити организоване одређене активности као што су обиљежавање пјешачких стаза на Требевићу, али и  на другим локацијама на подручју цијелог града.

Можемо се похвалити да у свом граду имамо седам активних планинарских друштава и пет планинарских домова, што у наредном периоду треба да искористимо на најбољи могући начин.

„Желимо да промовишемо све предности које имамо, да „раздрмамо“ мало и невладин сектор, удружења која имамо, те да у сарадњи са њима реализујемо неке активности које нам могу дати значајан резултат“, нагласио је Иконић.

Равна планина

Овај ски центар иза себе има једну од најуспјешнијих зимских сезона. Велики број туриста је посјетио Равну планину ове зиме, али је Равна планина изузетно привлачна и у љетним мјесецима, односно, током цијеле године.

„Менаџмент Равне планине успио је да у прелијепом природном амбијенту створи садржаје који ову дестинацију чине привлачном цијеле године и то јако добро функционише “, наводи директор Туристичке организације Источног Сарајева.

Излетиште Тврдимићи

Излетиште Тврдимићи има озбиљан потенцијал и овај туристички производ ће се у наредном периоду додатно развијати кроз нове садржаје.

„На овом локалитету већ је направљена окосница будућег развоја овог туристичког подручја. Тренутно највећи број посјетилаца чини домаће становништво, али, с обзиром на то како размишљају у општини Источно Ново Сарајево, можемо рећи да ће горе бити изграђен озбиљан туристички садржај који ће имати свијетлу будућност“, рекао је Иконић.

Пећине – спелеолошко богатство Источног Сарајева

Пећина ‘Орловача’ тренутно је у фази рестаурације и није отворена за посјете туриста.

Игор Иконић појашњава да се у пећини изводе радови који би требало да буду завршени прије него што пећина буде отворена за посјетиоца, а тичу се, прије свега, безбједности туриста.

Новакова пећина можда је, према ријечима Иконића, неправедно запостављена кад говоримо о туристичким садржајима које наш град нуди.

„То ће се промијенити, сигурни смо, након изградње ферате на Црној стијени коју смо претходно поменули, јер ће, у оквиру тог пројекта бити изведени и одређени радови на самој Новаковој пећини. Промијенићемо сајле, ногоступ, настојаћемо да ову пећину освјежимо и дамо јој нови живот у смислу веће промоције“, каже Иконић и додаје да је за њега лично тај дио Романије љепши и питомији, те да сигурно заслужује и значајнију пажњу.

Уз нови концепт организације до бољих резултата

„Нови концепт организације наше установе предвиђа инфо центре у општинама, што ће значити сарадњу и бољу комуникацију са општинама. То је можда недостајало у претходном периоду, када су се сви затварали у своје локалне оквире, а, сада, вјерујемо, овакав начин организације даће још боље резултате у области туризма“, рекао је Иконић.

Иконић каже да је дјелатност туристичких организација дефинисана законом, али да се, ипак, може и мора више радити.

„Не могу бити задовољан тиме да посјета сајмовима буде једини начин промоције и наша најзначајнија активност. Има ту простора, и кроз одређене манифестације, да наш град представимо у најљепшем свјетлу. Имамо велику могућност да развијамо спортски туризам. Мушка и женска дбојкашка репрезентација Србије припремају се у нашем граду за најзначајнија европска и свјетска такмичења, а чињеница да врхунски спортисти из Пала могу отићи у свијет и освојити најсјајнија одличја, довољно говори о томе каквим капацитетима и потенцијалима располажемо“, истиче Иконић.

Могућности је много, један од предуслова за развој туризма јесте и унапређење наплате боравишне таксе.

Кад је ријеч о наплати боравишне таксе, Иконић каже да су остварени одређени помаци, али да је потребно појачати контролу у тој области, како би сви пружаоци услуга смјештаја своју дјелатност обављали у складу са законом.

„У тој области је потребно појачати инспекцијски надзор,  јер се још увијек око 60 одсто смјештајних капацитета налази у тзв. сивој зони.  То настојимо да уредимо на одговарајући начин, те  да спремни дочекамо нову зимску туристичку сезону, која, ипак, морамо признати, доноси и највеће приходе“, навео је Иконић, додајући да се на Јахорини остварује око 90 одсто од укупних прихода из области туризма.

Имамо жељу, вољу, енергију и потенцијале, имамо простор за дјеловање и надамо се, каже Иконић, да бисмо, у неком наредном времену, могли да дођемо до магичне цифре од милион КМ наплате боравишне таксе, а тек тада ћемо, како наводи, моћи да кажемо да смо ‘озбиљни играчи’, да се, заиста, озбиљно, бавимо туризмом, те да у промоцију туризма улажемо значајна средства која ће донијети и велике резултате.

/Град Источно Сарајево/

фото: Туристичка организација Источно Сарајево