КЛУБ „АКТИВА“ – КУТАК ЗА ДРУЖЕЊЕ, АКТИВНО И ЗДРАВО СТАРЕЊЕ

716

Свако животно доба има своје дражи, уколико их на вријеме откријемо и свој живот учинимо активним и садржајним. Друштвена активност посебно је важна за људе у тзв. трећој животној доби који се врло често осјећају усамљеним, а дружење, разговор и мало физичке активности помажу им да квалитетно испуне слободно вријеме, осјете се корисним и задовољним.

Наши суграђани треће животне доби прије годину дана добили су простор у којем, путем различитих активности, могу да проведу пријатне тренутке, упознају се међусобно, стекну нова пријатељства, попију кафу и друже се.

У Источном Сарајеву, на подручју општине Источна Илиџа, крајем августа прошле године, отворен је Клуб за дружење и активно старење  „Актива“, чији рад је заснован на сету услуга дневног боравка намијењених популацији треће животне доби, али и свим другим заинтересованим грађанима, с циљем социјализације и побољшања квалитета слободног времена. Клуб се састоји од неколико одвојених просторија, читаонице, дневног боравка, сале за вјежбање и кухиње.

Координатор Клуба, Рајка Симанић, каже да је идеја произашла из потребе грађана треће животне доби, који се, како истиче, често осјећају усамљено, остављено, запостављено. Наши суграђани, истиче Симанић, сада имају функционалан простор за дружење који им омогућава здраво, активно и лијепо старење.

 „Наш дневни центар за здраво старење и јесте њихов други дом, у којем особе треће животне доби могу кроз разне активности употпуне своје слободно вријеме. Углавном су корисници Клуба старија лица, али нам често долазе и омладинци-волонтери који наш рад чине љепшим и помажу нам у различитим активностима“, истиче Симанић.

Клуб „Актива“ тренутно броји 50 корисника, али свакодневно у Клубу борави по 20-ак лица, што и јесте капацитет простора за активности.

„Имамо секцију ручних радова, музичку секцију, секцију друштвених игара, корективну гимнастику… Најпосјећенија су предавања и радионице о очувању менталног здравља која држе психолози, предавања о здрављу, уопштено, на којима корисници могу да разговарају са  докторима опште, али и алтернативне медицине“, навела је координатор Клуба.

Клуб се финансира путем одређених пројеката и средствима која обезбјеђује Општина Источна Илиџа. Корисници плаћају и мјесечну чланарину у износу 5 КМ, од чега се одржава хигијена простора.

Симанићева је позвала грађане Источног Сарајева треће животне доби да се придруже Клубу „Актива“, гдје могу пронаћи нове пријатеље и провести врло угодне тренутке.

„Удружење „Перспектива плус“, које води и координише радом „Активе“ позива грађане Источног Сарајева треће животне доби да нам се придруже и осјете атмосферу доброг расположења које влада у Клубу. Мало смо изненађени, јер смо очекивали много већи број корисника, с обзиром на то да смо први и једини центар оваквог садржаја у нашем граду и регији, а вјерујемо да су потребе усамљених особа велике“, рекла је Симанић и додала да су имали замисао да рад клуба прошире и на остале општине, па и мјесне заједнице.

„Надамо се да ће локална заједница, првенствено Градска управа Источно Сарајево, препознати потребе наших корисника, али и наш труд, да ће нам помоћи у раду и допринијети побољшању квалитета живота особа треће животне доби“, закључује координатор Клуба „Актива“, Рајка Симанић.