КОМЕМОРАЦИЈА БИВШЕМ ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ВИНКУ РАДОВАНОВИЋУ

303

У Административном центру Источно Сарајево данас је одржана комеморација некадашњем градоначелнику Источног Сарајева Винку Радовановићу којој су, осим чланова породице, присуствовали бројни пријатељи и сарадници.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је Винко Радовановић, који је водио Градску управу у периоду од 2008. до 2012. године, имао значајну улогу у друштву, у функционисању града, те значајним дијелом обиљежио и учествовао у његовом развоју.

„Данас се опраштамо од великог човјека, нашег суграђанина Винка Радовановића. Надам се да ће успомена на њега и његов рад да траје“, истакао је Ћосић.

Он је додао да присуство великог броја сарадника на комеморацији говори о томе какву је улогу Радовановић заузимао у њиховом животу.

„Увијек је радио одговорно, честито, достојанствено и поштено. Трудио се да и онима који су мислили и радили другачије од њега укаже на лични став и мишљење и тиме је показивао професионалну величину, а благим и коректним односом према људима и људску величину“, нагласио је Ћосић.

Почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић рекао је да Винко Радовановић спада међу људе са којима се посљедњих 22 године највише дружио, подсјећајући да су заједно основали ову партију, те заједно пролазили бројне животне и политичке изазове и дијелили много добрих, али и тешких ствари.

Иванић је истакао да је Радовановић био добар градоначелник Источног Сарајева и урадио много позитивног за град, а остао свима велики друг, пријатељ и добар човјек.

„Био је поносан на Источно Сарајево, на здравствене раднике који су овдје учинили херојска дјела током посљедњег рата, на своју улогу, али прије свега на људе који су у немогућим условима радили и чинили много за овај крај и Републику Српску. Увјерен сам да ће га сви који су га познавали, трајно памтити“, рекао је Иванић.

Иванић је рекао да ће му највише недостајати њихово дружење, Радовановићев осмијех и ведрина, људскост и ширина.

„Пријатеља Винка Радовановића памтићу као тихог благог човјека који се на смирен начин борио за политичке ставове и никада није правио непријатеље, него сараднике, не само унутар партије, већ и са политичким противницима“, истакао је Иванић.

У име породице, присутнима се обратила Радовановићева родица Винка Берјан, која је рекла да је ово ненадокнадив губитак, те да им је био узор, понос и ослонац.

„Данас се опраштамо од тебе, тужни што си прерано отишао. Оставио си цијело богатство успомена и поноса. Био је први међу нама, најбољи и неко на кога смо се ослањали. Трудићемо се да га никад не заборавимо. Његово дјело остаје да живи у нашој породици кроз његовог сина, унуку, људе који су га познавали, цијенили и којима је помагао. Нека му је вјечна слава и хвала“, додала је Берјанова.

Винко Радовановић преминуо је јуче у 64. години у Болници „Србија“, гдје је лијечен од ковида 19. Радовановић је сахрањен данас на породичном гробљу Војковићи-Грлица.

Винко Радовановић рођен је 3. августа 1957. године у Сарајеву. У мандату од 2000. до 2002. године био је посланик у Народној скупштини Републике Српске и касније делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Функцију градоначелника Источног Сарајева обављао је од 2008. до 2012. године. У 2017. години обављао је функцију потпредсједника Скупштине града Источно Сарајево, а прије тога био је и замјеник градоначелника Источног Сарајева.

Од 2018. године изабран је амбасадора БиХ у Црној Гори. Након тога био је запослен у Градској управи Источног Сарајева као савјетник градоначелника.

/Срна/