КРЕДИТНА СРЕДСТВА БИЋЕ ПРЕУСМЈЕРЕНА ЗА ИЗГРАДЊУ ДЈЕЧИЈЕГ ВРТИЋА У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ И СПОРТСКОГ ЦЕНТРА У ТРНОВУ

774

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас информације о стању на Универзитету у Источном Сарајеву, те о стању у установама студентског стандарда на подручју града за 2020/2021. годину.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је веома значајно што ће за пет дана бити затворен тендер за изградњу студентског дома капацитета 250 кревета, вриједног око 5,5 милиона КМ, који је расписао Студентски центар Источно Ново Сарајево и изразио наду да ће радови почети на јесен.

Ћосић је подсјетио да је општина Источно Ново Сарајево урадила главни пројекат, а Влада Републике Српске донијела одлуку о обезбјеђивању средстава.

„Сљедеће седмице нас очекује и расписивање јавног позива за изградњу објекта Факултета физичог васпитања и спорта на Палама у вриједности 4,5 милиона КМ, који ће у значајно мјери обезбиједити боље услове за смјештај Факултета и просторије за вјежбе студената“, рекао је градоначелник Ћосић.

Ћосић је најавио да би у наредних 15 дана требало да буде расписан тендер за реконструкцију објекта у којем ће бити смјештен Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву, као и рјешевање смјештаја Музичке академије са концертном двораном.

„Тиме дођемо до инвестиција од готово 21 милион КМ, колико Влада Републике Српске улаже у Универзитет у Источном Сарајеву“, рекао је Ћосић.

Ћосић је, говорећи о информацији о стању секундарне и терцијарне здравствене заштите у прошлој години, истакао да град у наредним годинама мора да издвоји додатна средства за помоћ Болници „Србија“, али и Влада Републике Српске, како би ова здравствена установа могла да нормално функционише, задржи љекаре, те да се избори за више специјализација.

На сједници су усвојене и измјене одлуке о кредитном задужењу града, којим је предвиђено преусмјеравање кредитних средстава у дијелу који се односи на општине Трново и Источно Ново Сарајево.

На захтјев општина, намјенска средства која су првобитно планирана за изградњу расвјете на Јахорини, биће усмјерена за изградњу Спортско-рекреационог центра у Трнову, док ће средства планирана за завршетак објекта галерије „Кућански“ у Источном Новом Сарајеву, бити усмјерена за изградњу новог дјечијег вртића у тој локалној заједници.

Одборници су усвојили одлуку о давању сагласности градоначелнику за потписивање споразума о успостављању сарадње Источног Сарајева и Новог Сада.

На данашњој сједници усвојена је одлука о наградама и признањима која ће, поводом крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског, бити уручена заслужним појединцима и колективима.

Највеће признање, Повеља града, биће уручена Драгану Јосиповићу, генералу у пензији и Радомиру Кезуновићу, бившем градоначелнику Источног Сарајева.

Златним плакетама награђени су колектив Болнице „Србија“ , домови здравља „Пале, „Источно Сарајево“,“Трново“,  „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац, амбуланта „Источни Стари Град“ и пуковник Милан Јоловић.

Сребрним плакетама награђени су декан Факултета физичког васпитања и спорта у Источном Сарајеву Борислав Цицовић, предузеће „Оберон“ д.о.о.Источни Стари Град, те Игор Лукић и удружење „Оплемени срце“.

Усвојен је и извјештај за прошлу годину о организованости цивилне заштите на подручју града, с освртом на материјалну опремљеност јединица које припадају граду.

Данас је дужности разријешен директор Туристичке организације Јахорина – град Источно Сарајево Игор Тошић, којем је истекао мандат, а за вршиоца дужности директора именован је Игор Иконић.