МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА“ ПОВОДОМ СЛАВЕ ГРАДА

696

Градоначелник Источног Сарајева Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је Срни да ће ове године Дан и слава града – Свети Петар Дабробосански, први пут бити обиљежени градском манифестацијом „Дани Источног Сарајева“.

„Градска управа се ове године одлучила за разноврстан програм по општинама. Надамо се да ће грађани уживати, посебно на затварању манифестације када ће бити одржан концерт једног од најквалитетнијих пјевача у региону“, рекао је Ћосић.

Он је прецизирао да ће „Дани Источног Сарајева“ трајати од 13. до 17. септембра.

Првог дана манифестације, у понедјељак 13. септембра, у 18.00 часова у сали Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву биће уприличена промоција фототипског издања часописа „Васељена“ Универзитета у Сарајеву Републике Српске / Српском Сарајеву 1995-2002.

Наредног дана, у 17.00 часова у Административном центру Владе Републике Српске биће одржана свечана академија поводом обиљежавања 29 година рада Универзитета у Источном Сарајеву.

Полагање цвијећа на Српском војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу предвиђено је у сриједу, 15. септембра, у 10.00 часова, а у 19.00 часова у Центру за културу у Трнову биће премијерно приказан филм о страдању Срба у Ледићима, чији је аутор Гвозден Шарац.

Филм је рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, а након филма у 20.00 часова планиране су изјаве за медије.

Уочи славе града, у четвртак, 16. септембра, у 12.00 часова у Амфитеатру „Бели вук“ на Тврдимићима планиран је разговор о књижевном раду и дјелу нобеловца Петера Хандкеа.

Манифестацији „Дани Источног Сарајева“ присуствоваће и гости из Србије и Црне Горе, те ће ручак добродошлице за њих бити уприличен у 15.00 часова у Административном центру Владе Републике Српске.

Сниматељима и фото-репортерима биће омогућено снимање кадрова на почетку, док су изјаве за медије планиране за 16.00 часова.

Тог дана у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево биће одржана свечана академија, а у 20.00 часова пројекција документарног филма о страдању Срба у Ледићима.

У петак, 17. септембра, на дан Светог Петра Дабробосанског у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у 9.00 часова биће служена Света архијерејска литургија.

Славски ручак планиран је за 14.00 часова у хотелу „Рајска долина“ на Јахорини.

Отварање новоизграђеног парка на Палама предвиђено је за 18.00 часова.

Манифестација „Дани Источног Сарајева“ завршиће се концертом Саше Матића на Студентском тргу на Палама, чији почетак планиран за 19.00 часова.

/Срна/