МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА“ ОД 10. ДО 18. СЕПТЕМБРА

392

Манифестација „Дани у Источном Сарајеву“, поводом Дана града и крсне славе – Светог Петра Дабробосанског, биће одржана од 10. до 18. септембра. Првог дана манифестације, у суботу, 10. септембра, од 18.00 часова, биће одржан Фестивал занатског пива и рокенрола, на Студентском тргу на Палама, након чега је, у 21.00 час, предвиђен концерт групе „Партибрејкерс“.

У недјељу, 11. септембра, у холу зграде Градске управе у 18.00 часова биће постављена изложба ратних фотографија „Између сјећања, страдања и слободе“, аутора Рајка Паштара.

Трећег дана, у понедјељак, 12. септембра, у Културном центру Пале у 20.00 часова биће одржани „16. Дани Душка Трифуновића“ и концерт Данице Црногорчевић.

У уторак, 13. септембра, у Цековића кући на Палама, у 18.00 часова, биће постављена изложба ратних фотографија „Између сјећања, страдања и слободе“, аутора Рајка Паштара, након чега ће, у 19.00 часова, у Културном центру Пале, бити уручена награда „Душко Трифуновић“ за афирмацију српске културе и књижевности, у оквиру манифестације „16. Дани Душка Трифуновића“.

Истог дана, у Културном центу Источно Ново Сарајево у 20.00 часова биће промовисана биографија Моме Капора под насловом „Капорова школица“ аутора Александра Ђуричића, којој би требала да присуствује и супруга славног српског пјесника Љиљана Капор.

У оквиру „Дана Душка Трифуновића“, у сриједу, 14. септембра, у Културном центру Пале у 11.00 часова планиран је програм за дјецу под називом „Дјеци у част“, а у 17.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево биће отворена изложба радова студената Академије ликовних умјетности Требиње у организацији Универзитета у Источном Сарајеву.

У четвртак, 15. септембра, у 9.00 часова на Филозофском факултету на Палама планиран је Научни скуп „Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске“, у организацији Универзитета у Источном Сарајеву, а у 17.00 часова у Парохијском дому на Сокоцу биће отворена изложба ратних фотографија „Између сјећања, страдања и слободе“, аутора Рајка Паштара.

Истог дана, у амфитеатру Филозофског факултета на Палама у 18.00 часова биће уприличена промоција књиге „Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе 1985-1995“ аутора академика Јелене Гускове, а од 19.00 часова промоција монографије „30 година Универзитета у Источом Сарајеву“.

У петак, 16. септембра, у 9.00 часова предвиђено је полагање вијенаца на Српском војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу, у 14.00 часова пријем званица из Србије и Црне Горе /зграда Градске управе Источно Сарајево/, док ће свечана академија поводом Дана и крсне славе града Источно Сарајево бити одржана у 19.00 часова у сали Културног центра на Палама.

На дан Светог Петра Сарајевског, 17. септембра, у 9.00 часова, Његово високопреосвештанство митрополит дабробосански Хризостом служиће Свету архијерејску литургију у Храму Светог Петра Дабробосанског у Војковићима, док је славски ручак предвиђен за 13.00 часова у хотелу „Рајска долина“ на Јахорини.

Посљедњег дана манифестације, у недјељу, 18. септембра, на Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву, у 18.00 часова, биће уприличена Ревија српских оригиналних народних ношњи, наступ извођача етно музике Бранке Зечевић и гуслара Максима Војводића, након чега ће, у 20.00 часова, почети концерт Раде Манојловић и Милана Топаловића, којим ће и званично бити завршена овогодишња манифестација „Дани у Источном Сарајеву“.