МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ САВЕЗА ОПШТИНА И ГРАДОВА СРПСКЕ И ЛОКАЛНИХ ВЛАСТ ИЗРАЕЛА

314

Предсједништво Савеза општина и градова Републике Српске на данашњој сједници у Бијељини, првој у новом сазиву, дало је сагласност на меморандум о сарадњи између овог савеза и Асоцијације локалних власт Израела.

„Интернационализација Савеза општина и градова се наставља. Републику Српску представљамо и на тај начин“, рекао је новинарима предсједник Савеза Љубиша Ћосић и подсјетио да је прије мјесец и по Савез посјетила највиша делегација локалних израелских власти.

Он је најавио да ће једна од првих активности овог савеза бити да, након Бањалуке која је побратим града Модина из Израела, покушају још неке локалне заједнице из Српске братиме са израелским.

Према његовим ријечима, Савез општина и градова без обзира на политичке структуре и партије из којих долазе начелници и градоначелници, потпуно је аполитична организација и на једнак начин заступа мале општине, као и градове у Републици Српској.

Ћосић је рекао да је на данашњој сједници усвојен Пословник о раду Предсједништва Савеза, те извјештај о раду за осам мјесеци административне службе која има сједиште у Бијељини, те да је анализиран низ питања, посебно када је ријеч о малим и неразвијеним општинама Српске.

„Данас смо имали и госте из Републичке управе Цивилне заштите и Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, са којима је разговарано о модалитетима сарадње“, навео је Ћосић.

Потпредсједник Савеза, на чију иницијативу је сједница одржана у Бијељини, Љубиша Петровић рекао је да је данас у конструктивној расправи одржана сједница Предсједништва у новом сазиву.

„Сигурно да анализа о управљању имовином на нивоу јединица локалне самоуправе завређује пажњу. На бази економских показатеља, односно на основу извјештаја Главне службе за ревизију, добили смо драгоцјене информације о томе како ми као локална заједница треба да функционишемо“, рекао је Петровић.

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић, која заступа интересе неразвијених, малих општина, рекла је да је Савез успио да у буџету Републике Српске буду издвојена средства за ове локалне заједнице.

„Влада Републике Српске је и недавно издвојила 300.000 KМ за суфинансирање пројеката и помоћ малим и изразито неразвијеним општинама јер ми на `тржишту пројеката` нисмо конкурентни и немамо оно учешће које треба да има општина. До сада смо реализовали пројекте вриједне 1.500.000 KМ у свим изразито неразвијеним општинама Републике Српске“, рекла је Ружичићева.

Она је навела да је веома важно да се прате одређени закони и стратегије донесени на нивоу Републике, посебно када је ријеч о пронаталитетној политици, као и демографске политике, односно све што је неопходно пратити у малим и неразвијеним општинама Републике Српске.

„Посебно је делегирано као потреба рубних општина утврђивање међуентитетских граница, јер тиме добијамо ширину развоја наших заједница ако гледамо на воде, шуме. Нажалост, комисије оба ентитета никад нису засједале по том питању, а ми се надамо да ће до тога ускоро доћи“, рекла је Ружичићева.

Предсједништво Савеза чине градоначелници и начелници Бањалуке, Дервенте, Приједора, Добоја, Градишке, Источног Сарајева, Требиња, Мркоњић Града, Прњавора, Зворника, Бијељине, Лакташа, Модриче, Билеће, Језера, Шамца, Вишеграда, Сребренице, Пала, Љубиња и генерални секретар Савеза.

/Срна/