МИНИСТАР ПРИВРЕДЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВА ПОТПИСАО УГОВОРЕ СА 50 ПРИВРЕДНИКА

350

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић потписао је данас уговоре са 50 привредних субјеката о додјели подстицајних средстава за директна улагања.

Петричевић је након потписивања рекао новинарима да су данас уговоре потписали са привредним субјектима са подручја Бирча, Бијељине, Херцеговине и Сарајевско-романијске регије из свих индустријских грана, од текстила, металне, дрвопрерађивачке индустрије, а који су највећи учесници у развоју привреде Републике Српске.

Петричевић истиче да је кроз овај пројекат подршке за 207 привредника у Републици Српској за набавку нових технологија и опреме отворено 330 нових радних мјеста, а Министарство је за ове намјене обезбиједило седам милиона КМ. Пројекат се реализује средствима Свјетске банке.

„То су радна мјеста која су добро плаћена, јер се ради на модерним машинама и савременим технологијама које захтијевају процесе обуке што утиче на квалитетније плаћена радна мјеста“, појаснио је он.

Министар је нагласио да ће исти услови јавног позива бити и за идућу годину, а да ће Министарство настојати да обезбиједи више средстава – између 10 и 15 милиона КМ.

Петричевић истиче да се свака уложена марка за набавку нових технологија може вишеструко вратити кроз буџет, а прије свега кроз запошљавање.

„Драго ми је да смо данас имамо прилику да се међусобно упознају и привредници, а и ми као ресорно министарство да имамо директан контакт са њима“, рекао је он и додао да ће и у будућности бити отворени за сарадњу.

Петричевић је додао да ресорно министарство, заједно са Унијом удружења послодаваца и Привредном комором Српске, ради на програму економске политике за идућу годину и сигуран је да ће кроз један такав однос стварати боље услове и одређеним мјерама Владе Републике Српске утицати на привредни раст, који је забиљежен и за девет мјесеци ове године и циљ је да тако остане идуће године.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је добру сарадњу Градске управе и Владе Републике Српске, а у овом случају са Министарством привреде и предузетништва.

Ћосић је нагласио да су привредници са овог подручја инвестирали 12 милиона КМ од укупно 64 милиона, а 207 привредника је конкурисало из цијеле Републике Српске.

Он каже да је са министром договорено да Министарство идуће године учинити додатни напор да Влада увећа износ ових средстава, а градска управа ће се са Градском развојном агенцијом потрудити да одмах у јануару анимирају један број привредника са подручја града Источно Сарајево да квалитетно испуне своје апликације и да обезбједе дио средства за нова улагања, што ће резултирати увођењем нових технологија и запошљавањем нових радника.

Директор фирме „Новоформ“ из Бијељине Предраг Бајић, која се бави производњом унутрашњих собних врата, вањске столарије и ентеријерског намјештаја, захвалио се надлежном министарству и Влади Републике Српске што су обезбједили средства за подстицај, која им много значе.

Он је нагласио да се овим послом баве већ 23 године и налазе своје тржиште у Аустрији, НЈемачкој и Швајцарској и постоји тенденција раста тржишта.

Бајић каже да они извозе финални производ, а вирус корона успорио је њихове активности, али ће им ова средства добро доћи за инвестиције у нову опрему, повећање капацитета и запошљавање радне снаге која је данас дефицит.

Директор акционарског друштва за производњу позамантерије „Нови еластик“ Власеница Јелена Пепић захвалила је Влади Републике Српске и ресорном министарству на пруженој подршци кроз директне инвестиције и улагања у производњу, развоју нових технологија и новом запошљавању.

Пепићева је нагласила да је овим пројектом Влада Српске омогућила и малим предузећима текстилне индустрије да инвестрају, проширију своју производњу, јачају конкурентност и додатно запошљавају.

Она истиче да је „Нови еластик“ Власеница мало предузеће са петнаестак запослених, али имају традицију око 60 година и од 2008. године су у власништву Владе Републике Српске.

„Пројектом смо предвидјели набавку нове машине за фине траке, чипке, еластичне и нееластичне траке“, рекла је она и изразила наду да ће Влада и Министарство и у будућност реализовати пројекте за подршку привредном сектору као носиоцу развоја Српске.

/Срна/