МИРИСИ ДЈЕТИЊСТВА И УСПОМЕНЕ УТКАНИ У УКУСНЕ КРОФНЕ

1125

О спортским успјесима и побједама Татјане Лучић, успјешне одбојкашице „Славије“, већ смо могли да читамо, међутим, овај пут, Татјану ћемо да упознамо у „другом свјетлу“, као дјевојку која љубав према крофнама претвара у умјетност.

Посластице су неизоставан дио трпезе, посебно у периоду празника. Управо такве,  домаће, свјеже крофнице, које враћају у дјетињство и својим мирисима буде сва чула, а израђене са много љубави и посвећености, Татјана припрема за различите прилике. 

Још као мала дјевојчица, Таца, како је зову пријатељи, открива љубав према кулинарству и обликовању тијеста и ситних крофница. Наизглед ништа необично за једну дјевојчицу која ужива играјући се и правећи различите облике, Татјана ипак, нешто касније, одлучује да се свом хобију посвети озбиљније.

Таца каже да је за њену љубав према тијесту заслужна њена мама коју је гледала док је спремала укусна јела и колаче, те је, како објашњава, увијек имала жељу да научи и усвоји бар дио њених вјештина.

На наговор породице и пријатеља, недавно је одлучила да свој хоби претвори у мали бизнис, а да то, притом, буде нешто другачије и аутентично. Покренувши инстаграм страницу „Крофнотека“, тада и није очекивала да ће људи тако брзо сазнати за њене укусне, дивно декорисане крофнице.

Кроз осмијех истиче да не воли да спрема само за себе и да све што прави, прави ради других. Како не може увијек да проба све крофнице које спреми, брата је задужила за главног дегустатора и критичара.

„Он увијек искрено прокоментарише, понекад критички, међутим, врло често и похвали све што му се заиста свиђа“, казује Татјана и додаје да вјерује његовим процјенама, те да до сада није погријешио.

Истиче да не ужива подједнако у спремању сланих јела, и да је ипак, како каже, слатко тијесто њен „cup of tea“.

Од првих момената када је почела да прави крофнице жељела је да се томе максимално посвети, те да то буде аутентично. „Свакој крофници посвећујем посебну пажњу када је декоришем“, објашњава Татјана.

Често јој инспирација буду празници, годишња доба или посебне прославе. Углавном јој претходна декорација „открива“ нову, те јој је, како каже, најважније да увијек буде стрпљива и смирена, да би резултат био онакав како очекује и замишља.

Иако не жели да открије рецепт за крофнице, искрено додаје да јој за инспирацију некада послужи и мамина „украдена“ свеска рецепата. „Рецепт за крофнице је моја мала тајна, а укус и изглед крофница се временом надограђују и освјежавају“.

Ниједну крофницу не издваја као бољу или укуснију од друге, јер сматра да је свака уникатна на свој начин и да тачно одговара укусу купаца који их у том тренутку наручују, те истиче да је управо то оно што крофнице и чини препознатљивим.

Како тврди, рецепти у кулинарству не представљају значајну одредницу и сматра да је нешто „од ока“ врло често кључ за добар укус.

„Мада је лијепо пробати нешто ново, исто тако је потребно и да се присјетимо неких старијих, провјерених рецепата који, осим лијепог и провјереног укуса, са собом носе неке лијепе приче и успомене“, објашњава Татјана, додајући да је често укус и мирис тијеста подсјете на празнике и периоде у којима је уживала у топлини дома заједно са својом породицом.

Осим припремања крофница за различите прилике, рођендана, свадби, Татјана често има и необавезне наруџбе, како би се купци засладили, без одређеног повода, само за „своју душу“.

Како истиче, посебну пажњу посвећује и одабиру састојака које користи приликом израде крофница. „Трудим се да састојци буду увијек свјежи и домаћи, те се често приликом самог процеса израде крофница ослањам на лични избор и излазим из оквира рецепата“, објашњава Татјана.

Када је ријеч о избору крофница, Татјана нема неки посебан савјет, али у складу са поводом и личним преференцијама купца, обично зна шта коме може да препоручи, а кроз смијех додаје да до сада није погријешила.

На наше питање, како успијева да постиже сјајне одбојкашке резултате, студира и ради, те поред тога одржава своју „Крофнотеку“, Татјана објашњава, да можда звучи као клише, али добра органзација, заиста, јесте кључ успјеха.

Према њеним ријечима, има дана када је наизглед немогуће све постићи, нарочито када има утакмицу на гостујућем терену, а наруџбе крофница чекају припрему. Објашњава да јој одбојка помаже да покаже свој борбени дух и доказује јој да предаја није избор, како у спорту, тако ни у животу. „С друге стране, крофнице показују моју креативност и дају ми могућност да се изразим у креативном смислу, да их уљепшавам и декоришем“, наглашава Татјана.

/Град Источно Сарајево/