МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ОСВЕШТАО ТЕМЕЉЕ МАНАСТИРСКОГ КОНАКА У ТИЛАВИ

443

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом данас је, поводом крсне славе Цркве Свете Ангелине Српске у Тилави у општини Источно Ново Сарајево, у порти овог храма освештао темеље будућег манастирског конака.

Митрополит Хризостом прво је Служио свету архијерејску литургију, уз саслужење бројног свештенства Српске православне цркве, након чега је обављено и ломљење славског колача.

Обраћајући се вјерницима, митрополит Хризостом је рекао да ће на овом мјесту, уз Божију помоћ, ускоро бити манастир који ће бити понос и радост свих Срба Источног Сарајева и свих оних који су заслужили да у својој непосредној близини имају једну такву богомољу.

„Манастир Тилава биће духовно огњиште које ће непрестано гријати својим молитвама и благословом Божијим. У овом предивном селу, у прелијепом кутку земље, подижемо не само овај храм, него и манастир у име Свете Ангелине и славу Божију“, поручио је митрополит дабробосански.

Он је рекао да га радује што су данас освештани темеље будућег конака, те да се нада да ће наредне године и званично бити проглашен манастир Тилава у склопу Храма Свете мајке Ангелине Српске.

„Да би то било учињено морамо сви заједно да се потрудимо, како би што прије ова црква и њена пуноћа била прослављена на начин како то и приличи“, нагласио је Митрополити Хризостом.

Владика Хризостом је захвалио пароху новосарајевском протонамјеснику Младену Дробњаку, његовим сарадницима и свим добрим људима који су за неколико година много учинили на изградњи самог храма, упркос томе што је епидемија вируса корона успорила много тога, али и друге неприлике и околности.

„Данас можемо бити и те како задовољни, ово је сасвим друга слика и ми ћемо се заједно потрудити да ова слика буде још љепша и на понос Срба из Источног Сарајева и свих оних који ће долазити овдје и молити се Богу. Овдје правимо олтар молитве, у којем ће и обични људи постајати свет народ“, рекао је митрополит дабробосански Хризостом.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је новинарима да је данашња свечаност још већа и љепша јер су освештани темељи будућег манастирског конака, који ће се налазити уз Храм Свете Ангелине и чинити овај комплекс љепшим и бољим.

„Сваке године овдје се окупи већи број вјерника, и то не само из мјесних заједница Тилава и Топлик, већ из цијелог Источног Новог Сарајева. Надам се да ћемо у наредним година успјети да завршимо изградњу овог храма, али и манастирског конака и да ћемо се овдје сабирати деценијама и вијековима који су пред нама“, поручио је Катић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да манастири као света мјеста свједоче о постојању српског народа на овим просторима кроз вијекове, те да градећи нове Срби граде шансу за бољу будућност.

Темељи Храма Свете Ангелине освештани су 2012. године, а земљиште за градњу даровали су Сава Шкрба и његов стриц Мирко.

/Срна/