МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА ЗА ЛАКШУ КОМУНИКАЦИЈУ ГРАЂАНА И ПРЕДСТАВНИКА ВЛАСТИ

632

У просторијама Градске управе Источно Сарајево данас је представљена мобилна апликација путем које ће грађани моћи да поставе питања одборницима Скупштине града, делегирају одређене теме и укажу на проблеме, те доставе фотографије и локацију гдје су проблеми евидентирани.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је апликација већ у функцији и да су на овај начин жељели да дигитализују одређене процесе у раду Скупштине града.

Он је појаснио да ће одборницима и представницима локалне власти, директорима, представницима предузећа и установа који присуствују сједницама Скупштине, бити омогућена дигитална достава материјала за сједнице, чиме ће бити остварене знатне уштеде за штампање и доставу скупштинских материјала.

„Коришћењем апликације, на годишњем нивоу ћемо уштедјети више од 250.000 штампаних примјерака, тако да је и финасијски ефекат јако битан, а осим тога даје могућност да на једном мјесту добијемо све информације“, изјавио је Короман новинарима након презентације мобилне апликације.

Он је рекао да ће одборници добити од Скупштине града за сљедећу годину по таблет, на којем ће моћи да обављају одборничку дужност, те додао да ће на тај начин бити омогућен и непосредан контакт грађана са одборницима.

„Такође, пописани су сви носиоци власти, како одборници, тако и представници градске управе, као и директори предузећа која су у власништву града са комплетним биографијама, а истовремено је остављена могућност да њима грађани поставе и одређена питања“, навео је Короман.

Андроид апликација је повезана са интернет страницом Градске управе Источно Сарајево и омогућава директан приступ интернет страницама градских општина.

Короман је додао да је саставни дио апликације и „Е-дијаспора“, чији је циљ израда базе података правних субјеката и физичких лица која живе и раде у иностранству, а поријеклом су из града Источно Сарајево. Намјера је да се оствари бржа и лакша комуникација, као и евентуална сарадња пословних људи из дијаспоре са локалним партнерима.

Апликација „Град Источно Сарајево“ већ је доступна на „Гугл плеј“ продавници и бесплатна је, а њена предност је што сви материјали који се преузимају могу да се користе у офлајн режиму рада.

/Срна/