МОНОГРАФИЈА ПОВОДОМ ПРВИХ 30 ГОДИНА УНИВЕРЗИТЕТА

274

Монографија „30 година Универзитета у Источном Сарајеву“, у којој је садржана историја Универзитета од постанка до данас, представљена је на Филозофском факултету у Палама.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изјавио је да се идеја за писањем монографије појавила прије двије године да би се на једном мјесту забиљежило све битно за настанак овог универзитета и да би се људи који су у томе учествовали отргли од заборава.

„У књизи су обједињени сви догађаји и људи битни за Универзитет од настанка до данас“, рекао је Кулић и изразио наду да ће ова монографија, као дио историје Републике Српске, бити основ за писање нових монографија поводом 40, 50, а нада се и 100 година постојања Универзитета у Источном Сарајеву.

Констатујући да монографија представља историју овог универзитета приказану сликом и ријечју, Кулић је навео да сваки од 15 факултета и двије академије у саставу Универзитета имају своје поглавље.

„Ми данас славимо не само јубилеј 30 година постојања Универзитета у Источном Сарајеву, већ и његове импресивне резултате у области образовања, науке, културе, умјетности“, рекао је Кулић.

Он је истакао да су наука, култура и умјетност, поред државе и цркве, основни стубови одбране српског идентитета.

У склопу обиљежавања 30 година Универзитета у Источном Сарајеву на Палама je одржан научни скуп „Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске“, потписан споразум о сарадњи између Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Института за савремену историју у Београду, те промовисана књига „Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе 1985-1995“ чији је аутор академик Јелена Гускова.

/Срна/