НАРЕДНА ГОДИНА – ГОДИНА ЈУБИЛЕЈА У СРПСКОЈ И ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

467

Поводом обиљежавања 30 година од стварања Републике Српске, формирања Српског Сарајева и Универзитета у Српском Сарајеву, данас је у Источном Сарајеву формиран Организациони одбор за обиљежавање ових значајних јубилеја, као и за организацију научног скупа о теми „Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске“.

Предсједник Организационог одбора и актуелни градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је захвалност ректору Универзитета у Источном Сарајеву Милану Кулићу на наставку досадашње плодне сарадње града и Универзитета, који представља једну од кључних институција Источног Сарајева.

„Тема посвећена 30 година Републике Српске најбољи је примјер те сарадње и говори о томе колико заједно идемо испред осталих, јер смо ево већ данас дефинисали активности везане за прославу дана и крсне славе Универзитета и града Источно Сарајево, 15. и 16. септембра наредне године, што је неодвојиво од обиљежавања 30 година постојања Републике Српске“, рекао је Ћосић новинарима.

Према његовим ријечима, ове двије институције на најозбиљнији начин и у професионалном и у научном и стручном смислу приступају припремама за прославу Дана Републике Српске, 9. јануара, као једног од најсветијих датума новије српске историје.

Он је апострофирао значај утрвђивања истине и показивања и доказивања историјских чињеница везаних за стварање Републике Српске и њених институција.

Ћосић је истакао да је Република Српска створена и одбрањена на овим просторима.

„Задовољан сан и срећан што смо од ове године кренули и са заједничком манифестацијом ‘Дани Источног Сарајева’ и тако ће бити и убудуће“, навео је он.

Ћосић је подсјетио да ће догодине и општине Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Источни Стари Град обиљежити и прославити 30 година од оснивања.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић означио је наредну годину као годину јубилеја у Републици Српској и Источном Сарајеву.

„Све је почело одавде из Источног Сарајева, овдје је створена Република Српска, овдје су формирани град Источно Сарајево и Универзитет у Источном Сарајеву“, рекао је Кулић.

Он је подвукао значај ратишта на Сарајевско-романијској регији за стварање и одбрану Републике Српске, истичући да ниједна жртва, бол ни суза не смију бити заборављени, јер су све биле подједнако тешке у борби за слободу српског народа.

Кулић је истакао значај научног скупа о теми „Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске“.

Он је најавио да ће 14. септембра наредне године бити одржана свечана академија поводом 30 година успјешног рада у Источном Сарајеву, изложба слика студената и професора са Академије ликовних умјетности, док би поменути научни скуп требало да буде организован 15. септембра, када је планирана и промоција монографије „30 година рада Универзитета у Источном Сарајеву“, која је у припреми.

„Планирано је да кроз неколико секција 16. септембра буду научно обрађене теме попут стварања институција Републике Српске на простору Српског Сарајева, затим улога и значај Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и сарајевског ратишта у стварању и одбрани Републике Српске, формирање и рад Универзитета у Сарајеву Републике Српске, страдање српског цивилног становништва у и око Сарајева у току рата 1992-1995. године и друге“, прецизирао је Кулић.

Према његовим ријечима, планирано је да буду обрађене и друге значајне теме којима ће бити освијетљена улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске.

Он је додао да ће 17. септембра бити прослављени Дан и крсна слава града Источно Сарајево.

Састанку у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву присуствовали су представници града Источно Сарајево, градских општина, као и представници Универзитета.

/Срна/

Фото: Филтер