НАРЕДНЕ ГОДИНЕ ЗГРАДА ФАКУЛТЕТА ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА И СПОРТА (ВИДЕО)

618

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас на Палама да се нада да ће наредне године бити изграђена зграда Факултета физичког васпитања и спорта, што ће значајно допринијети овој локалној заједници, Универзитету у Источном Сарајеву, али и цијелој регији.

Рајчевић се нада да ће у овој години бити ријешено питање потребних дозвола за изградњу објекта, након чега би, по закључењу финансијског аранжмана од око 4,6 милиона КМ, требало да почну радови.

Рајчевић је истакао да је данас разговарано о изградњи зграде Факултета физичког васпитања и спорта, али и осталим пројектима значајним за Универзитет у Источном Сарајеву.

„Ријеч је о три пројекта, изградњи зграде Ректората и Музичке академије, односно њиховог трајног рјешавања смјештаја. Други пројекат се односи на студентски дом у Лукавици, који тренутно тече, а трећи на трајно рјешавање смјештаја Факултета физичког васпитања и спорта“, навео је Рајчевић.

„Декан је предвидио доста садржаја у оквиру Факултета – од полуолимпијског базена, који неће бити само за потребе овог факултета, већ свих грађана Пала, до теретане и многих других инфраструктурних садржаја“, рекао је Рајчевић.

Борислав Цицовић, декан Факултета физичког васпитање и спорта појаснио је да ће дио факултета бити у дворани Пеки, али да пројекат предвиђа и доградњу додатног простора.

„Базирали смо се на спортску рекреацију и спортске садржаје, као економски дио. Овај пројекат је самоодржив“, сматра Цицовић.

Према Цицовићевим ријечима, зграда Факултета имаће око 2.000 метара квадратних, један дио биће у дворани „Пеки“, а у дограђеном дијелу ће бити базен, садржаји дијагностичког центра корективне гимнастике, мање сале, теретана.

Градоначелник Љубиша Ћосић рекао је да  ће у овој и идућој години бити заокружен инвестициони циклус који ће унаприједити инфаструктуру Универзитета у Источном Сарајеву и побољшати смјештајне капацитете за студенте.

„У овој и идућој години, у сарадњи са Владом Републике Српске, заокружићемо инвестициони циклус који се односи на изградњу овог објекта са базеном и свим пратећим садржајима, зграде Ректората и Музичке академије у Источном Новом Сарајеву, као и рекоснстукцију студентског дома у тој општини“, истакао је Ћосић.

Ћосић сматра да ће се тиме трајно ријешити смјештај свих факултета чије је сједиште на подручју Источног Сарајева и омогућити најбољи услови студирања за све студенте овог универзитета.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је  општина уступила земљиште, простор за смјештај Факултета физичког васпитања и спорта, помогла у изради пројектне документације и ослободила овај факултет плаћања ренте и накнаде за спољно уређење.