НАРЕДНИХ ДАНА ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА ЦИЈЕНА ОСНОВНИХ ЖИВОТНИХ НАМИРНИЦА

346

Надлежни инспектори Одјељења за инспекцијске послове Градске управе Источно Сарајево, у сарадњи са Инспекторатом Републике Српске, вршиће наредних дана појачану контролу поштовања прописаних маржи приликом формирања цијена основних животних намирница, у продајним објектима у свих шест општина на подручју града Источно Сарајево.

Из Одјељења за инспекцијске послове Градске управе Источно Сарајево упозоравају власнике самосталних трговачких радњи и продајних објеката који се баве прометом мјешовите робе, претежно, прехрамбеним производима, да поштују уредбу о ограничавању марже, те да не врше неосновано повећање цијена основних животних намирница, јер ће у супротном бити санкционисани.

Уредбом о ограничавању марже предвиђене су новчане казне у износу од 10.000 КМ за правна лица, а 5.000 КМ за предузетнике који поступе супротно одредбама ове уредбе. Осим новчане казне, предвиђена је мјера одузимања противправно остварене имовинске користи.

Уредбом о ограничавању маржи у промету робе, маржа је ограничена искључиво за производе који спадају у основне животне намирнице (со, животињска маст, сунцокретово уље и биљна маст, маргарин, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер, храна за дојенчад и храна за бебе, лијекови).

У Одјељењу за инспекцијске послове Градске управе Источно Сарајево речено је да су у понедјељак, 21. новембра, вршили контролу поштовања прописаног радног времена током републичког празника – Дана потписивања Дејтонског мировног споразума и казнили три субјекта на подручју општине Соколац.

Због непоштовања прописаног радног времена, укупном казном у износу 2.300 КМ кажњена су  два привредна субјекта који се баве примарном прерадом дрвета и један малопродајни објекат.