НАСТАВАК ПОМОЋИ ЗА ПЛАНИНАРСКА ДРУШТВА

485

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је данас да ће Градска управа наставити да помаже планинарска друштва на подручју града како би завршила или почела нове пројекте.

Ћосић је, након састанка са представницима планинарских друштава и Туристичке организације града Источно Сарајево, рекао новинарима да су данас упознати о промотивном материјалу ових друштава, те да су разговарали и о даљим активностима.

Он је истакао да ће у оквиру манифестације „Дани Источног Сарајева“, који се одржавају поводом Дана и славе града, организовати јединствен планинарски слет који ће окупити сва друштва и повезати све локалитете.

Ћосић је рекао да ће град помоћи Планинарском друштву „Јаворина“ са Пала у изградњи њиховог планинарског дома и ове године ће се у буџету града наћи средства за почетак градње.

Према његовим ријечима, град ће помоћи и Планинарско друштво „Трескавица“ у завршетку ферате на тој планини, као и Планинарско друштво „Гласинац“ са Сокоца у завршетку смјештајних капацитета у оквиру дома на Црвеним стијенама и рјешавању каптаже у оквиру једног планинарског дома на Палама.

„Градска управа је у могућности да подржи ове пројекте, јер су нам наша планинарска друштва јако битна, окупљају значајан број људи и ентузијаста“, нагласио је Ћосић и додао да су активности ових људи значајан дио туристичке понуде града Источно Сарајево.

Директор градске Туристичке организације Игор Иконић рекао је да Источно Сарајево има седам активних планинарских друштава и пет активних планинарских домова, што представља својеврсно богатство града.

Иконић је рекао да су данас договорили конкретне активности за наредни период које ће реализовати са планинарским друштвима, а уз помоћ града.

Он је навео да планирају да за славу града Источно Сарајево организују масовно окупљање планинара, а до тада имају много простора да раде на уређењу планинарске сигнализације и да боље означе, мапирају и маркирају планинарске шетачке, пјешачке стазе да би потенцијалним туристима олакшали боравак у и око планинарских домова.

„Покушаћемо да што више планинарских друштава анимирамо да и млађу популацију укључују у свој рад и да дјеца стичу љубав према природи“, истакао је Иконић.

Секретар Планинарског друштва „Гласинца“ Соколац Вера Мијатовић захвалила је Ћосићу за досадашњу помоћ у раду њиховог друштва приликом реализације свих пројеката, као и Туристичкој организацији града за идеју да окупи сва планинарска друштва.

Мијатовићева је истакла да они имају доста тога да понуде, а посебно у планинском туризму који је у значајној експанзији.

/Срна/