НАЈАВЉЕНА ЗНАЧАЈНА ПОДРШКА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО РАЗВОЈУ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ

553

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је на Сокоцу, након разговора са начелником Милованом Бјелицом, да ће град директно из буџета подржати пројекте за ову општину у вриједности до 500.000 КМ, а помоћи ће и реализацију других битних пројеката.

„Цијеним да ћемо ребалансом буџета града Источно Сарајево доћи до вриједности неких пројеката између 400.000 и 500.000 КМ, које ће Градска управа директно путем свог буџета подржати овдје на Сокоцу“, навео је Ћосић. Он је рекао да се нада да ће у значајној мјери помоћи реализацију неких пројеката који су већ започети на Сокоцу, а њихову реализацију ће значајно убрзати то што општина има припремљене пројекте.

Ћосић је изјавио новинарима да је изградња градске куће и трга у овом мјесту један од најзначајнијих пројеката за који ће Градска управа лобирати, као и за сваки други у општинама Источног Сарајева. Он је навео да се разговарало и о питању градске саобраћајнице према градској кући и тргу, о изградњи треће траке преко Романије, пројекту о коме се одавно прича, те о рјешавању одвода отпадних вода према центру у Гласиначком пољу, што ће посебно бити значајно за пројекте изградње викенд-насеља и етно-села на Равној Романији.

Градоначелник је нагласио да је за Соколац једно од горућих питања куповина Јавног предузећа Водовод и канализација „Врело Биоштица“ у стечају, које већ дуго начелник делегира према органима Српске, за шта је потребно 1.500.000 КМ, што се може распоредити на рате.

„Убијеђен сам да ћемо заједничким лобирањем доћи до тога да ових 500.000 КМ у првој рати заједнички обезбиједимо путем Владе Републике Српске“, најавио је Ћосић.

На састанку је констатовано да на подручју општине Соколац треба асфалтирати још готово 30 километара локалних путева у руралним дијеловима, а Ћосић истиче да ће град и општина на томе радити заједнички. Ћосић је рекао да га радује да се на Сокоцу систематски радило на пројектима енергетске ефикасности, да је извршено „утопљавање“ фасада на објектима Основне школе Соколац, вртића и зграде општине, те што су планирани и радови на објекту Дома здравља.

Град Источно Сарајево ће у наредним годинама, истакао је Ћосић, покушати до дође до Центра за иновације и финализацију производа у области дрвопрераде, чије ће сједиште бити на Сокоцу. Ћосић је навео и да ће на Сокоцу бити туристичка тачка и чиниће саставни дио Туристичке организације града Источно Сарајево.

Бјелица је рекао новинарима да је Соколац увијек давао искрену и најснажнију подршку граду Источно Сарајево и да ће тако бити и у наредном периоду. Он је истакао да је приоритет општине Соколац рјешавање статуса Јавног предузећа Водовод и канализација „Врело Биоштица“ у стечају и да рјешење виде у формирању акционарског друштва, којем ће, уз дјелатност дистрибуције воде, у наредном периоду бити припојена и дјелатност одржавања града.

Бјелица је изразио наду да ће град подржати и пројекте на подручју општине Соколац чија је реализација у току, а ријеч је о прикључку на електромрежу два стамбена објекта са 64 стана намијењена за социјално становање, пројекта „Вија динарика“, израду стратешких развојних докумената, те уређење улице 9. јануар, за шта укупно недостаје око 200.000 КМ.

Он је нагласио да је један од приоритета и изградња градске куће и трга, што подразумијева и реконструкцију главне Улице цара Лазара на Сокоцу, за шта очекује подршку градоначелника Источног Сарајева, Владе Републике Српске, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и Владе Србије.

/Срна/