НА ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ НА ВРАЦАМА ОДАТА ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ СРПСКИМ БОРЦИМА

400

Поводом обиљежавања Дана Борачке организације Источно Ново Сарајево и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, Борачка организација ове локалне заједнице је полагањем вијенаца и парастосом на војничком гробљу на Врацама одала почаст палим саборцима.

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је новинарима да су, уз помоћ градских и општинских власти, обезбиједили једнократну помоћ од 150 до 200 КМ за 50 угрожених породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.

Тушевљак је навео да борачка популација још нема положај који заслужује, али и истакао да је, ипак, направљен помак јер је одређен број демобилисаних бораца остварио право на мјесечни борачки додатак, а борци који немају 15 година стажа добијају редовна примања.

Он је посебно истакао да је са новим предсједником Предсједништва Борачке организације Републике Српске Александром Савићем из Вишеграда остварен напредак на плану сарадње са властима Српске.

„Очекујемо да ће Влада Републике Српске покренути низ пројеката по питању запошљавања демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца, те ријешити њихове стамбене проблеме, што чекају 20 и више година“, изјавио је Тушевљак.

Тушевљак је нагласио да су са градоначелником Источног Сарајева ЛЈубишом Ћосићем и начелником општине Источно Ново Сарајево Јованом Катићем договорили постављање централног спомен-обиљежја на Тргу Србија, чија израда идејног рјешења је у току, а требало би бити постављено до Митровдана, крсне славе Борачке организације.

Он је додао да ће своје планове за ову годину Борачка организација заокружити отварањем спомен-собе која ће бити посвећена свим страдалим Србима у Сарајеву.

„Надамо се да наше институције, посебно Министарство унутрашњих послова, води рачуна о дешавањима на подручју Федерације БиХ. Мислим да нам је у овом моменту најважније сачувати јединство које би дало подстрек нашим институцијама да истрајемо на овоме што тренутно радимо у Народној скупштини Републике Српске“, истакао је Тушевљак.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман подсјетио је да је у току одбрамбено-отаџбинског рата на нивоу града своје животе за слободу положило 4.210 бораца, док са цивилним жртвама тај број износи 7.178.

„Ове жртве обавезују све институције да оживљавамо сјећања и преносимо памћење на млађе генерације. Обавеза свих структура и друштва је да побољшамо положај борачких организација и породица погинулих бораца. Градска скупштина је за ову намјену у овој години повећала буџет на 170.000 КМ, за одржавање гробља Мали Зејтинлик 60.000 КМ и 7.000 КМ за борачке организације“, изјавио је Короман.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић нагласио је да је општинска управа веома задовољна радом Борачке организације на овом подручју, наводећи да она увијек достојанствено обиљежава важне догађаје као што је овај данас.

Он је подсјетио да је сарајевско ратиште било једно од најтежих и најзахтјевнијих у протеклом рату, да су људи који су данас дошли и који су бранили територију овог града потомци породица које су овдје живјеле стотинама година.

„Ратиште на територији ове општине било је јако специфично, почевши од падина Требевића, до Јеврејског гробља, Грбавице, Враца, Озренске, Милинкладске и цијелом дужином Мојмила. ЛЈуди који су носили униформу Војске Републике Српске успјели су да одбране ово подручје и омогуће нормалан живот у позадини“, навео је Костовић.

Он је додао да Општинска управа сваке године налази средства и помаже борачкој популацији, те учествује у обиљежавању датума везаних за одбрамбено-отаџбински рат.

Мајка погинулог борца Гордана Драгаш апеловала је на институције Републике Српске да посвете више пажње борачкој популацији.

„Треба да будемо захвални на овоме што смо постигли, а преживјелим борцима, посебно оним који су у тешкој ситуацији, треба обезбиједити бољи живот јер, да није њих било, питам се гдје би ми данас били“, истакла је Драгашева.

/Срна/