НА ПОДРУЧЈУ ГРАДА ПЛАНИРАН УПИС 664 СРЕДЊОШКОЛЦА

430

На подручју града Источно Сарајево у први разред у школској 2021/2022. години у четири средње школе планиран је упис 664 ученика.

Самостални стручни сарадник за односе са јавношћу у Градској управи Александра Берјан изјавила је Срни да би у Средњошколском центру „Василије Острошки“ на Сокоцу требало да буде примљено 120 ученика.

„У соколачкој Гимназији – општи смјер, планиран је пријем 24 ученика у централној школи на Сокоцу, као и 24 ученика у подручној школи на Хан Пијеску“, истакла је Берјанова.

Она је напоменула да је на смјеровима шумарски техничар и економски техничар, за које је претходних година владало велико интересовање, планиран упис по 24 ученика, колико и на рачунарско-информатичком смјеру.

У Средњошколском центру „Пале“ планиран је, као и претходних година, упис 192 ученика.

„У паљанској Гимназији, на општем смјеру, планирано је формирање једног одјељења првог разреда, односно, упис 24 ученика, а исто толико ученика /по 24/ требало би да буде уписано и на друштвено-језичком и рачунарско-информатичком смјеру“, навела је Берјанова.

Према њеним ријечима, на смјеру техничар це-ен-це технологије требало би да буде примљено 24 ученика, а по једно одјељење планирано је и на смјеровима туристичког, кулинарског и грађевинског техничара. Кад је ријеч о трогодишњим занимањима, на смјеровима конобар и кувар планиран је упис по 12 ученика.

Берјанова је додала да је у Средњошколском центру „Источна Илиџа“ предвиђен упис 184 ученика првог разреда.

„На општем, рачунарско-информатичком и друштвено-језичком смјеру планиран је упис по 24 ученика, дакле, по једно одјељење првог разреда. Смјер економски техничар ове године требало би да упишу 24 ученика, а планирано је и једно одјељење на новом смјеру у овој школи – царински техничар“, рекла је Берјанова.

Када је ријеч о здравственим занимањима, за која је претходних година владало велико интересовање, Берјанова наводи да је планиран упис 24 ученика на смјеру фармацеутски техничар, те по 12 ученика на смјеровима медицински техничар и зубно-стоматолошки техничар.

У Музичкој школи планиран је упис 10 ученика на смјеру музички сарадник-теоретичар и шест ученика на смјеру музички извођач.

„У Средњој школи `28. јуни` у Источном Новом Сарајеву, према плану, требало би да буде уписано 168 ученика и то за смјер туристички техничар 24 ученика, кулинарски техничар 12, те угоститељски техничар 12 ученика“, истакла је Берјанова.

На смјеру техничар информационих технологија требало би да буду примљенс 24 ученика, колико и на смјеру техничар рачунарства и програмирања, док је за трогодишње занимање ауто-електричара планиран пријем 12 ученика.

Према ријечима Берјанове, на смјеру техничар друмског саобраћаја планирано је једно одјељење ученика првог разреда, као и за смјер машински техничар за компјутерско конструисање, док је на трогодишњем смјеру ауто-механичар у овој школској години планиран упис 12 ученика.

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је конкурс за упис ученика у први разред средњих школа Српске у школској 2021/2022. години, којим је планиран упис 10.953 ученика распоређених у 466 одјељења.

Јавним конкурсом одређена су два уписна рока, и то: јунски рок – од 14. до 25. јуна и јулски рок – од 5. до 16. јула 2021. године.

/Срна/