НА СОКОЦУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ 25 ГОДИНА ОД ЕГЗОДУСА САРАЈЕВСКИХ СРБА

674

На Сокоцу и на Равној Романији данас ће бити обиљежено 25 година од егзодуса око 120.000 сарајевских Срба.

Тим поводом на војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу у 12.00 часова биће служен помен, којем ће, између осталих, присуствовати предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

У 12.10 часова биће пожени вијенци и цвијеће на спомен-крст на гробљу Мали Зејтинлик, док ће у 13.00 часова биће служен парастос у манастиру Соколица на Равној Романији.

Овим догађајима присуствоваће и делегација Народне скупштине Републике Српске, коју чине потпредсједник Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић и народни посланици Мирослав Вујичић, Споменка Стевановић и Александар Главаш.

Очекује се и присуство представника организација и удружења проистеклих из протеклог рата, као и града Источно Сарајево, општина у саставу града, те Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Због епидемиолошке ситуације неће бити обраћања званичника, а предвиђено је да овом догађају присустује мањи број људи.

Обиљежавање 25 година од егзодуса око 120.000 сарајевских Срба организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је јуче да је обиљежавање 25 година од егзодуса сарајевских Срба у календару важних историјским догађаја у скоријој историји.

Он је рекао да је егзодуса сарајевских Срба услиједио након потписивања Дејтонског споразума када је шест општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је пет општина подијељено између Републике Српске и ФБиХ.

„Срби су напустили своје куће и станове јер нису жељели да живе под муслиманско-хрватском влашћу“, подсјетио је Милуновић.

Према његовим ријечима, иако је исељавање почело већ у децембру 1995. године, масован егзодус је покренут 17. фебруара 1996. године и трајао је до 16. марта.

„Осим тога што су српски цивили морали да спакују најнужније ствари и крену у неизвјесност, многи становници Илијаша, Грбавице, Хаџића, Вогошће и општине Центар откопавали су посмртне остатке својих покојника, не желећи да муслимански вандали скрнаве гробове њихових најмилијих. На Сокоцу је изграђено српско војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик, на којем се налазе посмртни остаци 969 бораца Војске Републике Српске“, рекао је Милуновић.

Он је додао да је, према попису из 1991. године, у 10 сарајевских општина живјело 29,9 одсто Срба и 10,7 одсто Југословена, а половина њих је припадала српском народу, док су данас, како је рекао, Срби у Сарајеву статистичка грешка.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено.

/Срна/