НЕМА ЗАТВАРАЊА ЗА ВИКЕНД, НАРЕДНИХ ДАНА ПОЈАЧАНЕ КОНТРОЛЕ И РИГОРОЗНЕ КАЗНЕ

743

Источно Сарајево неће бити затворено током викенда, али ће бити вршене појачане, сталне контроле поштовања заштитиних мјера у свим угоститељским и другим објектима, као и на јавним мјестима. Свима који буду кршили мјере у вези са дозвољеним бројем лица која бораве у објекту, дезинфекцијом, ношењем маски и прописаној дистанци,  биће одређене ригорозне казне. Контроле ће бити појачане нарочито у општинама Источно Ново Сарајево,  Источна Илиџа, Пале, те на простору Јахорине, рекао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић након данашњег састанка Градског штаба за ванредне ситуације на којем је било ријечи о погошању епидемиолошке ситуације у Источном Сарајеву.

Ћосић је рекао да је, без обзира на инсистирање струке, донесена одлука да се настави функционисање живота на подручју Источног Сарајева, али уз строго поштовање мјера које прописују републички и општински штабови за ванредне ситуације.

„У наредна два дана биће одржан састанак представника  Института за јавно здравство Републике Српске, Полицијске управе Источног Сарајева, градске и републичке инспекције, као и општинских комуналних полиција на којем ће бити договорене ригорозне и драстичне контроле поштовања републичких мјера. Одлучили смо да живот у нашем граду тече нормално, без обзира на одлуку власти у Кантону Сарајево о потпуном затварању и реалну пријетњу од могућег ширења инфекције због преливања становника из Сарајева, али  ћемо већ од петка увече, током цијелог викенда, а вјероватно и касније, свакодневно имати ригорозне контроле у објектима које ће се примјењивати према свима, без изузетка“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је рекао да су подаци који су предочени на данашњем састанку лоши, да је број заражених у првим данима марта драстично повећан у односу на претходна два мјесеца, те најавио могућност затварања града на дужи периоду, уколико се ситуација додатно погорша.

„Јутрос имамо три пацијента на респиратору, девет пацијената у интензивној њези и  66 пацијената у ковид одјељењу Болнице ‘Србија’ чији је капацитет 50 лежајева. Велики је притисак на домове здравља и болницу. Уколико  оваква  ситуација потраје и у наредном периоду или се погорша, мораћемо да размишљамо о затварању града, не само за један викенд, него на дужи период, што ће изазвати и озбиљне финансијске посљедице“, поручио је Ћосић, изражавајући наду да ће грађани схватити озбиљност ситуације  и да ће број обољелих до краја марта  бити смањен.

Епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске Биљана Мијовић рекла је да је епидемиолошка слика на подручју Источног Сарајева знатно погоршана, јер је у првих осам дана марта регистровано више обољелих него у фебруару, када је број заражених био чак три пута већи у односу на јануар ове године.

„За само осам дана марта регистровали смо више обољелих него током  цијелог јануара и већег дијела фебруара, тако да се налазимо скоро на врхунцу епидемије, какав смо имали у октобру када је букнуо други талас. Након анализе ситуације у општинама и граду, закључили смо да је неопходно спроводити знатно ригорозније мјере од оних које је донио Републички штаб за ванредне ситуације“, рекла је Мијовићева, додајући да ће се ситуација пратити свакодневно у  основним и средњим школама, вртићима, старачким домовима.

На данашњем састанку било је ријечи и о спровођењу процеса вакцинације на подручју Источног Сарајева, који треба ускоро да почне. С тим у вези, договорено је формирање координационог одбора који треба да направи план вакцинације.

Градоначелник Источног Сарајева рекао је да је неопходно вакцинисати већи број грађана, те обезбиједити више локација на којима ће бити вршена вакцинација.

„Циљ нам је да обезбиједимо одговарајуће просторије на подручју града, чување вакцина и стручну обуку особља које ће вршити вакцинацију. У свему томе, мораћемо да пружимо финансијску подршку, али и да припремимо становништво за тај процес, односно, помогнемо у смислу промоције процеса вакцинације“, рекао је Ћосић.

Професор Биљана Мијовић нагласила је да је у Републици Српској до сада вакцинисамо око 3.000 здравствених радника, првенствено оних који раде у ковид одјељењима.

„На подручју Источног Сарајева до сада је вакцинисано око 100 љекара и медицинских радника који раде у ковид одјељењима. Сада треба наставити тај процес, према приоритетима. С обзиром на то да су вакцине захтијевније кад је ријеч о чувању и начину употребе, разматрали смо и начин на који општине могу да помогну, посебно у обезбјеђивању одговарајућих простора на више локација у којима би била вршена вакцинација становништва, континуираног снабдијевања електричном енергијом и другим потребним условима“, истакла је Мијовићева, наглашавајући важност медијске подршке у овом процесу, како би сви грађани схватили важност вакцинације.