НОВАКОВИЋ: ПОПИС ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОЂАЧА ВАЖАН ЗА ДАЉИ РАЗВОЈ ПРОИЗВОДЊЕ

233

Директор Аграрног фонда града Источно Сарајево Ивана Новаковић изјавила је Срни да би до краја љета требао да буде завршен попис пољопривредних произвођача са подручја града, што ће омогућити да се адектватно одговори на њихове потребе и проблеме и важно је за даљи развој пољопривредне производње.

Новаковићева је навела да је велики број оних који се баве пољопривредном производњом али да се из различитих разлога не одлучују да региструју своја газдинства.

„Најчешћи разлог је тај што регистрација повлачи одређена новчана средства за плаћање различитих обавеза, а код нас се људи баве пољопривредом као додатном дјелатношћу па им се регистрација не исплати“, рекла је Новаковићева.

Према њеним ријечима, Аграрни фонд је претходне године за подстицаје у пољопивреди издвојио 109.000 КМ, а ове године је за субвенције према првобитном плану планирано 70.000 КМ.

„Подстицаји су били сјеменски и садни пакети, гдје смо обухватили више од 300 корисника, помогли смо и соколачке мљекаре преко њиховог удружења са 50.000 КМ, како би израдили млијечне картоне јер без њих не могу предавати млијеко, и ту смо обухватили 168 њихових чланова, а помогли смо и удружења пчелара са 24.000 КМ“, истакла је она.

Новаковићева је најавила да ће Аграрни фонд, као и претходних година, у априлу и мају, организовати бесплатну подјелу сјеменских материјала у шест градских општина за пластеничку производњу, као и за производњу на отвореном.

„За кориснике који имају пластенике од 100 метара квадратних и више дијелићемо по 100 садница парадајза и паприке, а други сјеменски пакети ће обухватити врећу сјеменског кромпира, као и сва ситна сјемена која су потребна за једно домаћинство“, додала је она.

Новаковићева је истакла да ће Аграрни фонд, уколико буде могуће, у сарадњи са заједницама етажних власника на јесен спровести пројекат урбане пољопривреде.

„Ми бисмо набавили пластенике за њих, а општине би дале земљиште на којем би се ти пластеници поставили да се те заједнице етажних власника могу бавити урбаном пољопривредом“, рекла је Новаковићева и додала да ће Аграрни фонд као и до сада помагати како пољопривредна удружења, тако и индивидуалне произвођаче.

/ Срна/