ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПАЛЕ

461

Борачка организација општине Пале данас је обиљежила крсну славу – Митровдан, те је тим поводом служен парастос погинулим борцима у Цркви Успења Пресвете Богородице.

Предсједник Скупштине општинске Борачке организације Петар Клисара честитао је славу свим борцима Републике Српске, истичући да је ово дан када се сјећају погинулих и рањених сабораца.

Он је рекао новинарима да им је задатак да побољшају рад Борачке организације, омасове присуство бораца и да се, на један начин, кроз скромне доприносе одуже породицама страдалих и ратних војних инвалида, пружајући им потребну помоћ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да се сваки дан треба подсјетити на оно што је довело да данас имају општине у саставу града, те да никада не треба заборавити људе који су бранећи Републику Српску, бранили своје породице, домове, куће.

“Сви ти људи, борци, довели су до тога да је Република Српска данас створена. Ми треба да је водимо”, навео је Ћосић и додао да је обавезе града Источно Сарајево да, заједно са општинама у свом саставу, у континуитету буду подршка борачким организацијама.

Ћосић је рекао да је и за Борачку организацију Пале, и све борачке организације, битна успомена на 536 бораца са Пала, али и оних 23.000 бораца Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова који су уткали животе за Републику каква је данас.

Градоначелник се нада да генерације послије њих неће заборавити обиљежавање оваквих датума, али и да се сваки дан сјећају на допринос све и једног српског борца у одбрани Републике Српске.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је славу Борачкој организацији Републике Српске, која, како је рекао, окупља све који су заслужни за постојање Српске.

“Борачка организација са нама његује све оно што је битно, а то је традиција одбрамбено-отаџбинског рата. Борци су одбранили Републику која данас пружа мир и слободу”, рекао је Југовић.

Он је додао да се око централног споменика у Палама налазе уклесана имена бораца, о којима треба причати и преносити на младе нараштаје како би и они у будућности с кољена на кољена преносили оно најсвјетлије, а то је прича о слободи, српству и свему што његује традиција српска.

У Цркви Успења Пресвете Богородице у Палама преломљен је славски колач, а вијенце на централни споменик положили су представници Борачке организације, делегације општине Пале, града Источно Сарајево, припадници полиције, СУБНОР-а, Црвеног крста и саборци.

Након полагања вијенаца, у Културно-спортском центру Пале одржана је свечана академија уз пригодан културно-умјетнички програм.

/Срна/