ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У МИЉЕВИЋИМА (ФОТО)

477

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је данас на обиљежавању Ђурђица – славе Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима код Источног Сарајева да је овај светитеље примјер хришћанског војника, те да је страдао због исповиједања вјере у Исуса Христа.

Митрополит Хризостом је, након служења Свете архијерејске литургије, поручио у бесједи да вјерници не славе свете мученике, као Светог Георгија, само због тога што су страдали већ због позадине мучеништва и свега онога што уз мучеништво долази.

„Они јесу убијени мученички, али су сачувани до данас у Божијој цркви као светитељи“, истакао је митрополит Хризостом.

У Храму је данас сломљен славски колач, а кум овогодишње храмовне славе био је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић који је новинарима у Миљевићима рекао да сваки човјек који има могућност треба да буде уз свој народ када прославља велике празнике.

„Људи који су вијековима били везани за Сарајево данас су овдје у Источном Сарајеву и светионик који их највише окупља јесте Српска православна црква /СПЦ/, а томе данас свједочи присуство великог броја вјерника“, навео је Ћосић.

Начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић, који је преузео кумство за наредну годину, нагласио је да се Храм Светог Георгија у Миљевићима развијао упоредо са овом општином, те да је због тога посебан за њене становнике.

„На велику радост и ове године је као и до сада, на литургији велики број вјерника. Посебно сам везан за овај храм јер је ово моја парохија, тако да је велико задовољство што сам добио прилику да кумујем и будем домаћин сљедеће храмовне славе“, рекао је Катић.

Храм Светог великомученика Георгија у Миљевићима грађена је по узору на Стару сарајевску православну цркву и, осим централног олтара посвећеног овом светитељу има два споредна олтара посвећена Светом свештеномученику Петру Дабробосанском и Светом мученику Вукашину.

СПЦ данас обиљежава празник преноса моштију Светог Георгија, у народу познат као Ђурђиц.

/Срна/