ОБИЉЕЖЕНЕ 23 ГОДИНЕ ОД УБИСТВА СРЂАНА КНЕЖЕВИЋА

427

На Палама су данас обиљежене 23 године од убиства легендарног команданта елитне јединице Војске Републике Српске „Бели вукови“ Срђана Кнежевића, које још није расвијетљено.

Коста Кнежевића, син легендарног команданта, изразио је незадовољство дјеловањем правосуђа БиХ јер убиство његовог оца још није расвијетљено.

Он истиче да чалнови породице већ 23 године постављају исто питање на које немају одговор институција БиХ.

„Предмет је пребачен на Тужилаштво БиХ и ми не знамо шта се дешава с тим, ни ко је поступајући тужилац. Не очекујемо да ће Тужилаштво нешто урадити. Када би се предмет вратио на ниво Републике Српске, можда би се нешто учинило“, рекао је Кнежевић.

Он је изразио увјерење да би институције Републике Српске имале вољу да расвијетле убиство његовог оца.

Предсједник удружења „Бели вукови“ Јанко Шешлија рекао је новинарима да је њихова елитна јединица дјеловала у саставу Сарајевско-романијског корпуса, односно и извојевала низ великих побједа.

„Покојни командант био је оличење храброг борца, а уз њега су сви дисали једном душом“, истакао је Шешлија.

Шешлија је апеловао на власт и институције да се убиство Кнежевића расвијетли, односно да се утврди ко су починиоци и налогодавци, истичући да ће се значај јединце „Бели вукови“ показати кроз историју.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истиче да најмање што српски народ може да учини јесте да чува сјећање и одаје почаст припадницима јединице „Бели вукови“, али и свим борацима који су у рату одбранили Републику Српску.

„Најмање што би се могло учинити у овом тренутку јесте да се открију бар налогодавци тог убиства и било би много лакше, прије свега за породицу Кнежевић, за Сарајевско-романијску регију и за све Србе који су имали један једини мотив – да одбране Републику Српску“, нагласио је Југовић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман истиче да је додатна обавеза свих стварање праведнијег и напреднијег друштва јер су то циљеви за које су борци положили своје животе.

„Ми из институција које не учествују директно у рјешавању тог питања имамо обавезу да истрајавамо сваке године у томе и да обиљежавамо овај дан када је командант Кнежевић убијен“, рекао је Короман.

Чланови и пријатељи породице положили су вијенце и цвијеће на гроб Срђана Кнежевића у његовом родном селу Тврдимићи.

Срђан Кнежевић убијен је 1998. године испред улаза у зграду у којој је становао са породицом. У вријеме убиства био је замјеник начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево.

Специјална јединица „Бели вукови“, чији је Кнежевић био командант, формирана је 1993. године.

/Срна/