ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ ЗОРАНА ЦВИЈЕТИЋА

915

У Источном Сарајеву је данас, у организацији Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске, обиљежено 28 година од погибије Зорана Цвијетића, првог министра унутрашњих послова Српске аутономне области /САО/ Романија и начелника Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности.

Код спомен-обиљежја на мјесту погибије Цвијетића у Источном Новом Сарајеву вијенце су положили представници Полицијске управе Источно Сарајево, Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, града Источно Сарајево, општина и борачких организација Сокоца, Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, те Удружења ветерана служби безбједности.

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Горан Мачар изјавио је новинарима да данашње окупљање показује да Република Српска и град Источно Сарајево, као и општине у саставу града, не заборављају своје хероје.

„Не само Цвијетића, најмлађег начелника Центра јавне безбједности који је живот уградио у темеље Републике Српске, него и све хероје. Овим показујемо да су то чврсти темељи које нико не може нарушити, чак ни са нивоа БиХ и међународни фактори“, рекао је Мачар.

Наводећи да су 782 припадника МУП-а уградила животе у темеље Републике Српске, он је истакао да су хероји дали завјет да се сачува Српска, што ће сигурно бити испуњено.

„Надам се да ће наши политичари, позиција и опозиција, наћи начина да у ова бременита времена преброде кризу, најтежу од 1995. године. Ветерани Републике Српске неће заборавити своје хероје и са пажњом пратимо све изјаве политичара и појединаца из Федерације БиХ који позивају и пријете оружаним сукобима“, навео је Мачар.

Он је нагласио да ниједан политичар из Републике Српске није поменуо, нити има намјеру да своје политичке циљеве остварује оружаним сукобима.

„Очигледно је да се спрема нешто што је нама познато већ дуже и надам се да ће Република Српска имати снаге да изађе из ове кризе. Желимо указати Тужилаштву БиХ и тужилаштвима у Републици Српској на оно што се дешава како у јавним иступима тако и на терену, гдје снаге из Патриотске лиге и Зелених беретки већ неколико мјесеци увјежбавају блокаде путева у БиХ“, рекао је Мачар.

Он је навео да је зачуђен што Агенција за истраге и заштиту БиХ, Обавјештајно-безбједносна агенција, те остали безбједносни органи и надлежна тужилаштва до сада нису реаговали.

Предсједник Подружнице Источно Сарајево Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске Радован Пејић подсјетио је да је Цвијетић забранио да оружје улази у Сарајево у времену када се кретало у одбрану отаџбине.

„Због тога је бивши секретар СУП-а БиХ смијенио Цвијетића. Међутим, САО Романија је рекла не и именовала га за првог министра унутрашњих послова. Цвијетић је до задњег даха био на линији одбране“, рекао је Пејић.

Он је изразио захвалност што ће трг на Сокоцу носити име Зорана Цвијетића.

Начелник Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности Зоран Цвијетић погинуо је 11. јануара 1994. године у Лукавици, погођен снајперским хицима припадника такозване Армије БиХ са брда Мојмило.

Цвијетић је био први начелник Центра служби безбједности Сарајевско-романијско-бирчанске регије и први министар унутрашњих послова САО Романија. Један је од оснивача МУП-а Републике Српске.

На мјесту његове погибије подигнуто је спомен-обиљежје које се налази поред Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву у Лукавици.

Од недавно једна улица у Источном Новом Сарајеву носи име Зорана Цвијетића.

/Срна/