ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА РАДА ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

493

Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио је данас 69 година постојања и 28 година рада у Републици Српској промоцијом 61 дипломираног економисте и пет магистара, мастера економије.

Декан Економског факултета Радомир Божић навео је да је у протеклој академској години диплому стекло пет магистара, мастера економије, 49 дипломираних економиста и 12 дипломираних економиста за туризам и хотелијерство.

„Ово је велики дан за Факултет, а ове године обиљежавамо 69 година, јер баштинимо традицију Економског факултета у Сарајеву, најстаријег факултета у БиХ и 28 година на Палама“, истакао је Божић и изразио наду да су дипломцима обезбиједили да стекну квалитетна конкурентна знања и вјештине, те да ће на основу тога успјети да граде своје пословне каријере.

Он је напоменуо да у овој образовној установи посљедњих година интензивно раде на томе да преко пословних партнера у јавном, приватном и финансијском сектору помогну запошљавању својих студената и да имају доста добре резултате на том плану.

„Настојимо да повјерење и подршку коју нам пружају Народна скупштина као оснивач и Влада Републике Српске оправдамо на начин да дамо квалитетно образовање нашим студентима, али исто тако да наши наставници и сарадници радећи свој посао дају одговарајући допринос развоју локалне заједнице и друштва у цјелини“, нагласио је Божић.

Он је навео да покушавају да буду на услузи и да договоре аранжмане са институцијама и приватним сектором који ће бити обострано корисни и на комерцијалној основи, те да и на тај начин обезбиједе додатне приходе за Факултет, које користе за развој сопственог кадра.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је Економски факултет на Палама показао да је истински расадник знања и да знање које су људи стицали на њему употребљавају већ дужи период у развоју јавног сектора и привреде.

Он сматра да је ово установа која је на прави начин показала како се развија, а увијек је у фокусу било знање професора, које су на квалитетан начин преносили студентима.

„Да није било те мудре одлуке 1992. године да се формира Универзитет у Источном Сарајеву, сигурно данас ово друштво не би било на овом степену развијености“, истакао је Ћосић.

Дипломирани економиста Нина Брчкало рекла је да је факултет завршила просјеком 9,9 и да је уписала мастер студије у Београду.

Она свим младима препоручује да упишу Економски факултет на Палама зато што је увијек перспективан и што се на Факултету труде да модернизују програме и наставу, односно теже да буду све бољи.

/Срна/

Фото: општина Пале