ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ ЗОРАНА ЦВИЈЕТИЋА

215

Први министар унутрашњих послова Српске аутономне области Романија Зоран Цвијетић био је херој Одбрамбено-отаџбинског рата и један је од најзаслужнијих за постојање данашњег МУП-а, рекао је предсједник подружнице Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске Радован Пејић на обиљежавању 29 година од Цвијетићеве погибије.

Зоран Цвијетић погинуо је 11. јануара 1994. године у Лукавици од снајперског хица припадника такозване Армије БиХ са брда Мојмило.

Тим поводом данас је служен парастос и положени су вијенци код спомен-обиљежја на мјесту погибије Цвијетића, који је био начелника Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности.

Пејић је истакао да је Цвијетић био њихов узор и да не дају да се његова слава заборави.

„Ветерани служби безбједности су спремни, ако је потребно и сутра, стати на браник отаџбине јер једино што имамо и чувамо јесте Република Српска“, рекао је Пејић новинарима у Источном Новом Сарајеву гдје је ова подружница одрганизовала обиљежавање годишњице.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да је Цвијетић дао велики допринос на успостављању министарства унутрашњих послова тадашње Српске Републике БиХ.

„Он је са својим сарадницима изградио центар служби безбједности и видимо како данас функционише тај центар који се унапређује, а мени је драго да видим како напредује полиција Републике Српске“, рекао је Бјелица.

Он је напоменуо да једна од улица у Источном Сарајеву носи назив по Зорану Цвијетићу, те да ће и један од тргова на Сокоцу бити назван по њему, што ће бити озваничено на некој од наредних сједница Скупштине општине.

Драго Боровчанин, некадашњи начелник полиције у Центру служби безбједности и један од Цвијетићевих колега, рекао је да је Цвијетић био визионар, те да је врло рано схватио да треба бити на страни правде и истине.

„Био је оптимиста и није ни помислио да се тако нешто може десити, али то су били дани када су на овој комуникацији непријатељи са брда Мојмило гађали снајпером калибра 12.7 мм. Они нису бирали жртве, на овом простору страдало је и много младих људи“, истакао је Боровчанин.

Предсједник Регионалне борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић нагласио је да Цвијетићева жртва није била узалудна, али да остаје жал што није дочекао да види резултате борбе и идеала за који је дао живот.

„То је слободна Република Српска са свим својим институцијама, а наша обавеза је да поштујемо и бранимо његово дјело“, рекао је Лалић.

Обиљежавању 29 година од погибије Зорана Цвијетића присуствовале су делегације Министарства унутрашњих послова Републике Српске, представници града Источно Сарајево, општина и борачких организација Сокоца, Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, Пала, Источног Старог Града, Трнова и Рогатице.

Цвијетић је за начелника Центра служби безбједоности Сарајевско-романијско-бирачке регије именован у априлу 1992. године, а учествовао је и у стварању Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Прије рата био је начелник Станице јавне безбједности Соколац.

/Срна/