ОБИЉЕЖЕН ДАН И КРСНА СЛАВА ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА

160

Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио је Дан и крсну славу ове високошколске установе – Светог Јована Богослова, а обред ломљења славског колача обавио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Митрополит Хризостом честитао је декану, свим запосленима и студентима крсну славу – Светог Јована Богослова који је био први хришћански филозоф и поручио да се радују што су баш њега изабрали као свог небеског заштитника.

Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић рекао је новинарима да не постоји ниједан разлог да дјеца са ових простора иду на студије ван Републике Српске.

„Надамо се да ће коначно продријети свијест код дјеце и родитеља да је студирање у Републици Српској бесплатно, а од прошле године и смјештаји у домовима и да постоје сви технички и материјални услови и наставна база за одвијање квалитетног наставног процеса који не заостаје за земљама региона“, поручио је Мастиловић.

Он додаје да уписни рок почиње у јулу и да су се трудили заједно са Универзитетом у Источном Сарајеву промовишу факултете, тако да очекују ове године повећан упис студената у нову академску годину.

Мастиловић је рекао да је данашња прослава крсне славе завршни чин у оквиру манифестације „Дани Филозофског факултета“, која је имала низ богатих садржаја.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић честитао је декану, професорима и студентима славу Факултета, те истакао да је ова високошколска установа веома важна за Универзитет и овај град.

Ћосић додаје да ова установа образује људе на пољу друштвено-хуманистичких и природно-математичких наука на највећем броју студијских програма, а годинама има највећи број уписаних студената.

Он додаје да захваљујући факултетима у оквиру Унверзитета расте број људи у Источном Сарајеву, зато што велики број студената долази из других средина да ту студирају.

„Студенти долази не само из Републике Српске него из Србије и Црне Горе, и мислим да се тај тренд треба наставити јер ова високошколска установа то заслужује. Ту ради више од 70 професора, имају центре за руске стидије, грчке, кинеске, француске који су свједоци да Филозофски факултет иде у корак за оним стварним потребама“, рекао је Ћосић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је славу Филозофском факултету, свим запосленима и студентима, истичићи да је то највећи и најбронији факултет са својих 17 студијских програма који баштини интелектуалну вриједност.

Југовић каже да је потребно задржати људе на овим просторима, а Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву то на најбољи начин ради.

Вјерском обреду и ломљењу савског колача присуствовало је свештенство Српске православне цркве, те бројни гости из јавног и политичког живота.

/Срна/