ОБИЉЕЖЕН ДАН НЕСТАЛИХ СРБА САРАЈЕВА И САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

494

У Источном Сарајеву данас је обиљежен 22. април- Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије. Градоначелник Љубиша Ћосић апеловао је да се пронађу посмртни остаци несталих и казне злочинци, те да породице страдалих коначно нађу мир.

„На подручју Сарајевско-романијске регије и даље трагамо за 260, а у цијелој Републици Српској за 1.652 несталих Срба.Њихова судбина не занима никога ван Републике Српске, па ни такозване заједничке институције на нивоу БиХ које би требало тиме да се баве, због чега смо дошли у ситуацију да је процес тражења несталих Срба скоро потпуно стао у претходних неколико година“, навео је Ћосић.

Градоначелник је истакао да се пронађе једно или два тијела несталих годишње, а да страдање Срба не занима правосуђе БиХ.

„Тужилаштво БиХ се и не труди да кроз судске процесе који се воде дође до више података о несталим Србима. А вријеме пролази, свједоци догађаја умиру. Умиру и мајке не знајући гдје су кости њихове дјеце. Породицама није лако, али од своје борбе за правду сигурно неће одустати, а ми ћемо им у томе помоћи колико год можемо“, нагласио је Ћосић.