ОБИЉЕЖЕН ДАН НЕСТАЛИХ СРБА САРАЈЕВА И САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

650

Тражење несталих Срба са подручја Сарајева и Сарајевско-романијске регије и даље је у застоју, а организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Републици Српској покушаће наћи начин како да се тај процес убрза, каже замјеник предсједника Градске организације породица заробљених бораца и несталих цивила Источног Сарајева Горан Тимотија. Он је навео да, иако има неких мањих помака, породице не могу бити задовољне резултатима тражења несталих Срба.

„Покушаћемо да нађемо модус како да дођемо до валидних информација и опипљивих доказа, до мјеста страдања, укопавања и евентуалне ексхумације и идентификације сарајевских Срба“, истакао је Тимотија у Источном Сарајеву на обиљежавању Дана несталих лица српске националности на подручју Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Невенка Ђокановић, супруга резервисте ЈНА Стевана Ђокановића, рекла је да је њен супруг убијен са још седам војника у Великом парку у центру Сарајева у априлу 1992. године, те да је данас 29 година како траже његово тијело.

Према њеним ријечима, тијела стријељаних бивших припадника ЈНА су побацана по Сарајеву, Високом и ко зна гдје. „Сваке године обиљежавамо овај дан. Власти у Сарајеву о овом догађају ћуте, ништа не раде“, рекла је Ђокановићева и додала да је давала изјаве на Суду БиХ, али да је то „мртво слово на папиру“. Она је изразила сумњу да ће икада бити пронађена тијела убијених бивших припадника ЈНА у Великом парку.

Радослав Дошло, чији је братић Милан нестао у сарајевском насељу Ступ, истакао је да власти у Сарајеву опструишу тражење несталих цивила и војника, те изразио увјерење да су неки нестали Срби „бачени“ у туђе гробнице на Градском гробљу Лав. „Тражим само да га закопам у породичну гробницу и ништа више“, рекао је Дошло.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је поразно да породице више од 25 година након одбрамбено-отаџбинског рата још траже и моле, првенствено Институт за нестала лица БиХ, да раде свој посао, односно да пронађу, ексхумирају и идентификују нестале Србе.

„Зар није било довољно што су породице несталих Срба изгубили најмилије, већ поново то њихово страдање преживљавају, ишчекујући информацију о најближима, како би их на крају успјели достојанствено сахранити и наћи мир за њих који су настрадали, али и за себе“, истакао је Короман и додао да се у спомен-костурници Миљевићи налази 367 посмртних остатака страдалих Срба.

Он је нагласио да ће град Источно Сарајево подржати све организације које су тражиле, траже и које ће наставити тражити своје нестале и борити се за истину несталих сарајевских Срба у Сарајеву и Сарајевско-романијској регији.

У оквиру обиљежавања Дана несталих лица српске националности на подручју Сарајева и Сарајевско-романијске регије у Источном Сарајеву, служен је парастос српским жртвама у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима, те положени вијенци на Спомен-обиљежје испред Спомен-костурнице Миљевићи.

Вијенце су положили представници организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, града Источног Сарајева и општина у његовом саставу, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, као и представници Института за нестала лица БиХ, те Црвеног крста Републике Српске.

/Срна/