ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

759

Полагањем вијенаца на споменик палим борцима у Другом свјетском рату, на Палама је данас обиљежен 3. април – Дан ослобођења ове општине.

Предсједник општинског СУБНОР-а Миломир Провић рекао је новинарима да је данас значајан дан за општину и сва покољења, те захвалио свима који су дошли да одају почаст.

„У Народноослободилачкој борби /НОБ/ дали смо три народна хероја, 36 носилаца споменице, али смо поднијели и огромне губитке, од 575 бораца погинула су 244, 988 људи одведено је у логоре Јасеновац, Доња Градина, Крушчицу, око хиљаду људи је побијено и сахрањено на подручју општине Пале. Многи су страдали на кућном прагу, бранећи породична огњишта и своју нејач“, истакао је Провић.

Он је нагласио да сви треба да што преданије проуче страдање српског народа у прошлим ратовима, те додао да се не смију заборавити сва мјеста гдје су родољуби у прошлим ратовима страдали.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је у спомен-костурници на Палама сахрањено 99 бораца, од којих 58 са овог краја, а 41 из других крајева.

„Они су дали оно што је најсветије, свој живот за одбрану тадашње, српске, заједничке државе и то не смијемо никада заборавити“, наглашава Југовић.

Према његовим ријечима, 3. април је дан када се посјећује мјесто палим борцима у Другом свјетском рату и Дан ослобођења Пала јер тада су се Срби одбранили од фашизма и наставили бранити кроз сљедеће отпоре.

Југовић је истакао да сада постоји Република Српска која је понос њеног народа, Града Источно Сарајево, Сарајевско-романијске регије.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да се не смије заборавити да је српски народ увијек тежио слободи и подносио највеће страдање.

Ћосић је нагласио да се не смију заборавити ни сузе мајки чији синови су дали животе у НОБ-у.

Он је изразио наду да ће се овакви или слични датуми обиљежавати, јер један народ и једно мјесто живе онолико колико се сјећају својих предака.

Јела Солдо, потомак хероја Милана Симовића који је настрадао 1942. године, рекла је да сваке године долази на обиљежавање, те навела да су Симовићи у сваком рату имали хероје који су дали живот за слободу отаџбине, јер је за њих патриотизам био на првом мјесту.

Осим представника СУБНОР-а, вијенце су положили начелник општине Пале Бошко Југовић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, представници Полицијске управе Источно Сарајево, општинске Борачке организације, Удружење ветерана војне полиције Сарајевско-романијског корпуса.

Вијенци су положени и на споменик жртвама Првог свјетског рата 1914-1918. године, који се налази у порти Цркве Успења Пресвете Богородице на Палама.

/Срна/