ОДАТА ПОЧАСТ УБИЈЕНОЈ ДЈЕЦИ СРПСКОГ САРАЈЕВА

298

Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева обиљежен је данас у Источном Новом Сарајеву, а тим поводом служен је помен и положени су вијенци код споменика свој невино страдалој дјеци са подручја града.

Међу страдалом дјецом су и ученице Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву, у чијем дворишту се налази овај споменика, Наташа Учур и Милица Лаловић које су синоним страдања 118 дјеце са подручја Сарајевско-романијске регије.

Наташу и Милицу убио је муслимански снајпериста за вријеме примирја 11. марта 1995. године у сарајевском насељу Грбавица, које је тада било под српском контролом.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је новинарима да се овим поменом сјећамо не само Милице и Наташе, већ и све невино страдале дјеце током протеклог рата.

Он истиче да податак од више од 100 убијене дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије, те скоро 500 дјеце српске националности током Одбрамбено- отаџбинског рата свједочи о томе да је то био изузетно суров и тежак рат.

„Републички центар интензивно је документовао злочине који су се дешавали над најрањивијим категоријама становника – женама и дјецом, тако да сада имамо монографије о женама жртвама рата, страдању 12 бањалучких беба, као и о страдању дјеце. У жељи да се овако нешто никада више не понови имамо обавезу да памтимо невино страдале жртве“, рекао је Нуждић.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да ниједан представник неке од амбасада у БиХ, осим Србије, никада није дошао да се поклони сјенима невино страдале српске дјеце.

Томић наглашава да су у протеклом рату страдали људи на свим странама, али да се морају поштовати и српске жртве, посебно када је ријеч о дјеци.

Он је подсјетио да, нажалост, одговорне за ова звјерства још није стигла рука правде, али да се упркос томе стално мора инсистирати на томе и тражити њихова одговорност.

„На нама је обавеза да се на овом мјесту окупљамо, да одајемо почаст невино страдалој дјеци и нашим саборцима, а дјецу да обавежемо да се образују и да наставе традицију предака. Морамо водити рачуна да породице жртава обезбиједимо на едекватан начин како би имали нормалан живот, што Република Сапска чини и чиниће“, истакао је Томић.

Милена Витковић, тетка свирепо убијене 18-мјесечне бебе Милуна Тешановића, рекла је да јој је једина утјеха то што зна гдје су јој најмилији сахрањени, па им може обилазити гробове.

Директор Основне школе „Свети Сава“ Жељка Топалић навела је да се на овом мјесту окупљају са поруком да се никада не понове злочини који су се догодили у протеклом рату, као и да се отргне од заборава све оно што су дјеца доживјела.

„Ово што радимо у школи је разлог да нашој дјеци израдимо позитиван етички однос према жртвама и породицама страдалих. Трудимо се да то сјећање на страдале буде утемељено на принципима разумијевања, толеранције и истине. Овај споменик и овај датум пркосе забораву, баш као што су та дјеца игром пркосила рату“, поручила је Топалићева.

Вијенце су на спомен-обиљежју убијеној дјеци положили чланови породица убијене дјеце, изасланици предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина у саставу града Источно Сарајево, делегације МУП-а Српске, борачких организација и представник Амабасаде Србије у БиХ.

За вријеме примирја, 11. марта 1995. године, снајперским хицима убијене су ученице ОШ „Свети Сава“ Наташа Учур и Милица Лаловић које су безбрижно играле ластиш испред своје зграде у сарајевском насељу Грбавица које је тада било под српском контролом.

На списку Центра за истраживање ратних злочина за сада се налази 118 имена убијене дјеце Српског Сарајева.

До данас нема ниједног судског епилога или подигнуте оптужнице за било које убијено дијете у Српском Сарајеву.

Спомен-обиљежје убијеној дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године открили су 13. септембра 2018. године тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор ОШ „Свети Сава“ Данијела Мрда.

На споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара „Сумрак“, који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.

/Срна/