ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА „ДЈЕЧАК И МЈЕСЕЦ“

292

Глумци Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина одиграли су данас у Источном Новом Сарајеву луткарску представу „Дјечак и мјесец“ у оквиру 23. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“.

Текст за предству која је одиграна другог дана „Лут феста“ у Културном центру написао је Жељко Хубач према причи Бранка Ћопића „Мјесец и његова бака“. У питању је остварење које је препуно боја, музике, занимљивог, али и поучног текста, па је сугурно једнако интересантно и дјеци и њиховим родитељима, бака и дједовима.

„Оно што је можда и најважнија ствар у вези са овом представом јесте да за циљ има да све подсјети на неке вриједности које су помало заборављене и да живот у садашњем времену и те како може бити лакши, љепши и чаробнији када бисмо га некако уклопили са дозом прошлости“, каже за Срну продуцент „Лут феста“ Александра Митрић–Штифанић.

У наставку „Лут феста“ вечерас у 18.00 часова биће одиграна представа „Три бајке траже читача – српска трилогија“ у извођењу Позоришта „Театрило“ из Новог Сада, а током дана у оквиру пратећег програма планиране су и двије креативне радионице.

На Фестивалу, који ће трајати до 30 септембра, учествоваће позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

У оквиру такмичарског и пратећег програма биће реализовано 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Мото фестивала је „Дијете и сценска лутка“ и представља мисију коју „Лут фест“ врши 23 године, путем едукације и социјализације дјеце кроз њима блиске традиционалне и нове бајке, кроз луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и град Зворник.

Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске – СРНА и Радио-телевизија Републике Српске – РТРС.

/Срна/