ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК У ОКВИРУ ПЛАТФОРМЕ „ДИЈАЛОГ ЗА МЛАДЕ“

389

На првом састанку у оквиру платформе „Дијалог за младе“, који је одржан данас у Градској управи Источно Сарајево, учесници су имали прилику да разговарају о проблемима, али и о конкретним рјешењима како би се могао унаприједити квалитет властитог живота и живота локалне заједнице.

На састанку се разговарало о неискоришћеним потенцијалима те о областима дјеловања младих, али и конкретним иницијативама на којима би се могло радити у наредном периоду.

Учесници су посебно истакли значај волонтеризма, неформалног образовања и стицања праксе у локалној заједници.

Овакав начин ангажмана младих директно утиче на повећање њиховог учешћа у процесима доношења одлука на локалном нивоу, оснажује их и осигурава да се у пуном капацитету искористи њихов потенцијал. У оквиру Дијалога организоваће се састанци са младима за идентификацију питања али и одговора од виталног значаја за њих у локалним заједницама, што ће их охрабрити да учествују у друштвеном животу заједнице и ближе сарађују са локалним властима.

Након обављених неколико консултативних састанака са младима у оквиру платформе „Дијалог за младе“, биће објављен јавни позив за подршку омладинским пројектима на подручју града Источно Сарајево путем којег ће млади имати прилику да предложе за финансирање и спровођење оне иницијативе која је приоритет у оквиру консултација те оне за које процијене да ће моћи да охрабре и ангажују младе за учешће у животу локалне заједнице. 

Дијалог за младе је консултативни механизам за активно укључивање младих у живот заједнице.

Организује се у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 – РеЛОаД2(ReLOaD2), који финансира Европска унија, а спроводи Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (UNDP) у партнерству са Градом Источно Сарајево.