ОД 1. НОВЕМБРА МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ МАЛИХ СЦЕНА И МОНОДРАМЕ

468

Од 1. до 5. новембра биће одржан Међународни фестивал малих сцена и монодраме Источно Сарајево током којег ће у такмичарском програму бити одиграно пет позоришних представа и четири монодраме глумаца из Бугарске, Сјеверне Македоније, Хрватске и Републике Српске.

На конференцији за новинаре у Истичном Сарајеву организатори су истакли да је ове године изузетно квалитетан фестивалски програм, те да ће када је ријеч о мондрама публика моћи да гледа госте из Хрватске, Буграске и Сјеверне Македоније.

Фестивал отовара „Звездара театар“ из Београда у уторак, 1. новембра, у 20.00 часова представом „Спортско срце“ у којој игра Милутин Мима Караџић.

У сриједу, 2. новембра, у 18.00 часова наступиће Културна сцена „Мале ствари“ из Требиња представом „Јефимија – Јелена Мрњавчевић“, а у 20.00 часова Народно позориште Ужице представом „Д пиг“ по тексту Бранислава Нушића у којој играју Бранислав ЛЈубичић, Вања Ковачевић, Дејан Максимовић, Дивна Марић и Јанко Радишић.

На програму у четвртак, 3. новембра, у 18.00 часова је Ауторски пројекат Хрватска, Мирослав Крлежа „Крлежина салома“ у којој игра Селма Мехић, а у 20.00 часова наступа Градско позориште Јазавац представом „Пиџама за шесторо“, у којој играју Драгана Марић, Ања Илић, Сњежана Мишић, Велимир Бланић, Жељко Еркић и Златан Видовић.

У петак, 4. новембра, у 18.00 часова наступа Позориште „Суза и смех“ из Бугарске са монодрамом „Агнес, Вилова жена“, у којој игра Ана Петрова и у 20.00 часова Народно позориште Републике Српске представом „Изгубљени у Бруклину“, а играју Жељко Еркић и Владимир Ђорђевић.

Посљедњег дана фестивала у суботу, 5. новембра, у 18.00 часова представиће се „Авангарт“ из Скопља, ријеч је о ауторском пројекту „Крик“, а игра Енџи Николоска, док у 20.00 часова наступа Херцегновско позориште „Херцег фест“ представом „Успомене Саре Бернар“ у којој играју Татјана Бошковић и Дејан Ђоновић.

„Очекујемо да ће представе и монодраме привући пажњу публике која увијек са нестрпљењем очекује овај фестивал који је сигурно једна од најзначајнијх манифестација како у нашем граду, тако и у Републици Српској“, истакао је директор Фестивала Младен Јанковић.

Он је навео да ће и ове године стручни жири у саставу предсједник Раде Симовић и чланови редитељ Витомир Митрић и тетаролог Зоран Тодоровић одлучити ко ће понијети награду за најбољу представу, најбољу монодраму и ко је најбољи глумац и најбоља глумица Фестивала.

Јанковић, који је и директор Културног центра Источно Ново Сарајево, рекао је да је ова установа као организатор манифестације значајну помоћ ове године имала од Министарства просвјете у културе Републике Српске, Министарства културе и информисања Србије, али и града Источно Сарајево, те општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Селектор Фестивал Љубо Божовић истакао је да је из објективних разлога морао да одустане од свих представа које је још у априлу одабрао и предвидио за велику сцену за ново позориште и почетком октобра морао да пронађе нових пет представа, јер ниједна није могла технички да буде изведена на тренутној малој сцени Културног центра Источно Ново Сарајево.

„Био сам у непријатној ситуацији и за седам дана сам пронашао пет представа са више лица. То је изузетно тешко, јер је потребно задовољити каритеријуме, којих се као селектор држим, а то је да представа буде квалитетна, технички да може да стане на нашу сцену, да није прескупа, јер је буџет доста скроман и да су глумци на располагању“, истакао је Божовић.

Градоначелник Љубиша Ћосић изјавио је новинарима да су највећи дио посла одрадили Божовић и Јанковић, те додао да је ове године промијењен термин одржавања фестивала, који је раније био у децембру, а сада почетком новембра, из оправданих разлога.

„Ми смо ту да представимо институције које подржавају ову, према нашем мишљењу, најзначајнију културну манифестацију, барем када је у питању позоришна дјелатност, у Републици Српској. Селектор се потрудио да програмски дио фестивала буде испраћен кроз представе наших гостију из Београда, Ужица, Требиња, Бањалуке, Херцег Новог. Жао ми је што се и ове године фестивал на одржава у новом позоришту“, истакао је Ћосић.

Он је изразио наду да ће грађани Источног Сарајева, али и шире регије уживати у програмском дијелу фестивала и да ће сала бити испуњена.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић је посебно похвалио рад селектора и директора Фестивала, напомињући да су они изнијели најтежи дио посла, на чему им је посебно захвалио.

„Без ових људи фестивал не би био на нивоу какав је данас и посебнио захваљујем њима и мислим да ће публика у Источном Сарсјеву уживати у ономе што су селектор и директор припремили за наше љубитеље позоришта“, истакао је Божовић.

Продаја улазница је данас од 12.00 до 19.00 часова, а од сутра од 9.00 до 19.00 часова.

/Срна/