ОД 7. ДО 11. ДЕЦЕМБРА МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ МАЛИХ СЦЕНА И МОНОДРАМЕ

896

У Културном центру Источно Ново Сарајево од 7. до 11. децембра биће одржан 26. Међународни фестивал малих сцена и монодраме Источно Сарајево 2021.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић, који је организатор фестивала, истакао је да је ово најзначајнија и манифестација са најдужом традицијом у граду, као и позоришна манифестација са најдужом традицијом у Републици Српској.

Јанковић је изјавио новинарима, након сједнице Организационог одбора Фестивала, да ће у званичном програму имати пет позоришних представа и четири монодраме.

Он је нагласио да ове године имају част да угосте значајна позоришта из региона, попут „Славије“ из Београда, Народног позоришта Ужице, Градског позоришта „Јазавац“ из Бањалуке, НАС театра из Горњег Милановца, те Херцегновског позоришта.

Јанковић је навео да се нада да ће публика бити задовољна овогодишњим програмом Фестивала, а уз такмичарски ту је и пратећи програм, који организују са Заводом за уџбенике и наставна средства из Источног Новог Сарајева, а ријеч је о представљању издања награђених на конкурсу „Златна сова“, као и промоцији романа Ненада Тадића „Комендије“.

„У склопу пратећег програма имаћемо и отварање изложбе шестог сазива ликовне колоније Коло, која се организује у Требињу и окупља умјетнике из региона“, рекао је он.

Предсједник Организационог одбора Фестивала Љубиша Ћосић, који је и градоначелник Источног Сарајева, истакао је да Градска управа, заједно са општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и институцијама надлежним за културу, даје подршку Фестивалу, који је најзначајнији у области позоришних представа и монодраме не само у Источном Сарајеву, већ у Републици Српској.

„Данас смо показали да град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Културни центар ово организују успјешно 26 година“, рекао је он и додао да ће они то финансијски и организационо подржати.

„У ишчекивању позоришта у Источном Новом Сарајеву, надамо се да ће од 7. до 11. децембра мала сала Културног центра, а будућа замишњена мала сцена позоришта, бити пуна и да ће сви људи из Источног Сарајва доћи да погледају овај изузетно садржајан програм“, навео је Ћосић.

Селектор Фестивала Љубо Божовић нагласио је да је ове године изабрао актуелне представе како би публика уживала и свако пронашао себе у тим људским особинама, јер сваки комад у себи носи одређену актуелност.

„Желио сам да што више доведем комедија гдје ће се народ више смијати, јер је потребно да сат-два проведе у лијепом расположењу и заборави на свакодневницу“, рекао је он и додао да су од пет представа, четири комедије.

Говорећи о монодрамама, он је напоменуо да ће публика бити у прилици ове године да види двије монодраме чији су главни ликови двије особе које су обиљежиле вијек у коме су живјеле, а то је хероина Милунка Савић и војвода Живојин Мишић, док су друге двије монодраме комедије.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да 26. годину општина финансијски подржава ову значајну манифестацију, која је успостављена за вријеме ратних година и баштини традицију периода за који је Источна Илиџа посебно везана.

Божовић је рекао да ће у наредном периоду општина Источна Илиџа предвидјети значајнија средства у буџету за ову манифестацију, која је од регионалног значаја.

Он је позвао све грађане да од 7. до 11. децембра погледају монодаме и позоришне представе које ће бити одигране у Културном центру Источно Ново Сарајево.

/Срна/