ОКРУГЛИ СТО СА ПРИВРЕДНИЦИМА О УНАПРЕЂЕЊУ ПОСЛОВНОГ АМБИЈЕНТА

756

Представници Инвестиционо развојне банке и Гарантног фонда Републике Српске и града Источног Сарајева данас су привредницима са овог подручја представили кредитне линије намијењене опоравку привреде од посљедица претрпљених због пандемије вируса корона, али и њеном даљем развоју.

Директор ИРБ-а Дражен Врховац рекао је да је на округлом столу у Источном Сарајеву промовисан најновији аранжман ове финансијске институције са Свјетском банком вриједан 20,5 милиона евра, а који је посвећен микро, малим и средњим предузећима погођеним посљедицама због вируса корона.

„Основни услов ће бити поређење задњег квартала 2019. године са задњим кварталом 2020. године, при чему минималан пад мора бити 20 одсто“, рекао је новинарима Врховац.

Он је прецизирао да ће средства бити намијењена за набавку основних и обртних средстава привредника, с тим да ће кроз ову кредитну линију привредницима бити омогућено да 20 одсто средстава користе за рефинансирање постојећих обавеза.

Наводећи да је ово први од планираног низа састанака са привредницима широм Српске, Врховац је оцијенио да се ради о најбољем начину како би чуле потребе и проблеми привредника, али и како би ИРБ представио своје програме.

„Иза нас је година дана пандемије, која је проузроковала велике проблеме“, истакао је Врховац и подсјетио да је ИРБ још у марту прошле године реаговао са сетом мјера које је одобрила Влада Српске, а које се огледају у снижењу камата за 0,5 одсто на све кредитне линије, као и додатним грејс периодима, мораторијума и додатним роковима.

Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоја Крчмар навео је да је Влада Српске прошле године усвојила програм мјера подршке привредним субјектима за умањење штете од посљедица вируса корона, којима је предвиђено давање гаранција банкама у износу од 70 одсто за одобрена кредитна средстава предузећима која су претрпјела штету.

„За микро, мала и средња предузећа планиран је износ од 50.000 до 400.000 КМ на седам година и то је заживјело. Ми то радимо већ четврти мјесеца и резултати су добри, са девет комерцијалних банака које послују у Републици Српској и двије микрокредитне организације већ је уговорено 160 милиона КМ кредита које ће оне одобрити од својих средстава“, рекао је Крчмар и додао да постоји велики интерс привредника за ова средства.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да је састанак за око 50 привредника са подручја шест градских општина са представницима ИРБ-а и Гарантног фонда организован како би им се предочило шта раде ове двије институције Српске и који су им финансијски инструменти доступни за проширење односно наставак пословања.

„Окупили смо представнике свих дјелатности“, изјавио је Ћосић, наводећи да је привредни сектор у Источном Сарајеву изузетно разноврстан, од грађевинарства, туризма, угоститељства, трговине, до дрвопрерађивачке и металне индустрије.

Он је оцијенио да је тренутно најинтересантнија кредитна линија ИРБ-а од 20,5 милиона евра, поготово што је намијењена сектору привреде који је трпио губитке у вријеме вируса корона.

„Не треба занемарити и друге инвестиционо-пословне линије ИРБ-а и сигуран сам да ће привредници наћи одговарајући степен интересовања у њима“, закључио је Ћосић.

Градоначелник Источног Сарајева истакао је да сарадња коју локалне заједнице остварју са Владом Републике Српске и њеним институцијама представља прави начин који може довести до конкретне помоћи у сектору привреде.

Округлом столу присуствовао је и градоначелник Приједора Далибор Павловић, који је најавио да ће сљедећи овакав скуп бити одржан у Приједору.

Он је истакао да се ради о јако доброј иницијативи ИРБ-а да промовише кредитне линије привредницима како би се поспијешио привредни развој.

/Срна/