ОСВЕШТАНА ОБНОВЉЕНА ПОРОДИЧНА ГРОБНИЦА ЈЕФТАНОВИЋА

798

Обновљена породична гробница једног од најзначајнијих и најугледнијих сарајевских Срба Глигорија Јефтановића /1841-1927/ освештана је данас на градском гробљу Баре у присуству градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића.

Ћосић, на чију иницијативу је и обновљена гробница Јефтановића, рекао је да, нажалост, недовољан број грађана Источног Сарајева и Сарајева зна ко је био Глигорије Јефтановић и колико је у прошлости урадио за српски народ, али и развоју Сарајева.

„Ово је само мали чин захвалности овом великом човјеку. Ово није надлежност Градске управе Источно Сарајево, већ испуњавање људске обавезе са позиција које обављамо јер је Глигорије Јефтановић заслужио, у најмању руку, да му се бар на овај начин одужимо“, изјавио је Ћосић новинарима.

Он је подсјетио да је Јефтановић био можда и најбогатији привредник у Сарајеву, један од оснивача прве српске штедионице 1904. године и прве српске банке 1907. године.

„Глогорије је 1912. године основао и прву српску централну привредну банку, а саградио је и чувени сарајевски хотел Европа 1884. године. Оснивач је и првог привредног друштва. То је човјек који је у том времену био истински вођа народа. Борио се и да заштити права Срба у вријеме када су били под једном моћном царевином, као што је била Аустро-Угарска“, истакао је Ћосић.

Према његовим ријечима, Јефтановић је водио битку за заштиту српског језика и права српског народа, а био је и један од оснивача Српског просвјетног и културног друштва „Посвјета“, те Српског пјевачког друштва „Слога“.

„Због свега тога је и трпио. Током Првог свјетског рата због залагања за српски народ провео је двије године на робији. Глигорије Јефтановић је допринио положају српског народа, а остаће упамћен и по томе што се борио против идеја Бењамина Калаја. Он је тада примијетио да не може постојати босански, већ српски језик“, указао је Ћосић.

Осим што је обновљена запуштена гробница, Ћосић је навео да је Градска управа погребном предузећу измирила дуговања за одржавање за посљедњих 35 година.

„Данашње власти у Сарајеву треба да се запитају зашто прекрајају историју и зашто нису у стању да се сјете људи као што је Глигорије Јефтановић. Данашње Сарајево изгледа превише кратковидо и у неким тренутцима превише лицемјерно“, нагласио је градоначелник Источног Сарајева.

Ћосић је поручио да Источно Сарајево неће одустати од захтјева да у Сарајеву буду уклоњене табле које вријеђају српски народ.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић рекао је да Глигорије Јефтановић није био само најуспјешнији привредник у Сарајеву, већ и у цијелој БиХ, те да га то није спречавало да се бори за српске националне интересе.

„Јефтановић је био један од аутора оба царска меморандума којима је тражена већа самосталност и аутномија, како у вјерским пословима, тако и у просвјетним. Борио се за српске интересе и зато је био спреман да сноси посљедице и да робија. Успијевао је да нађе простор и да помогне оснивање Просвјете и Слоге, која и данас постоји“, рекао је Костовић.

Он је додао и да је Глигоријев син Здравко један од оснивача Спортског друштва „Славија“.

„Овај данашњи чин је симболична порука да се ми не одричемо сарајевских Срба и традиције. Ово је био град у чијем стварању су једнако учествовали и Срби. Популарисањем лика Глигорија Јефтановића и давањем улица у нашем граду по њему, ми правимо профил личности који би требао да буде узор данашњим привредницима“, истакао је Костовић.

Протојереј Велимир Дивљановић похвалио је градоначелника Ћосића, истичући да је обновом гробнице показао како треба да се понаша прави хришћанин и како се чува сјећање на прваке из свог народа када их скоро сви други забораве.

„Остало је мало Срба у Сарајеву и ово је јако битно да би се сачувало сјећање на чињеницу да су Срби стварали овај град и чинили његову окосницу. Хвала градоначелнику што је све то препознао и учинио да једно велико име у историји сарајевских Срба поново буде спомињано у том граду“, додао је Дивљановић.

Новинска агенција Републике Српске – СРНА недавно је писала о породичној гробници Глигорија Јефтановића, која небригом градских власти деценијама пропада на гробљу Баре.

Извор: Срна

Фото: Срна/Филтер