ОСВЕШТАНИ ТЕМЕЉИ СПОМЕН-ЦРКВЕ ЧУДО СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА

319

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом јуче је у селу Ћемановићи, у општини Пале, освештао темеље спомен-цркве Чудо Светог архангела Михаила у Хони, која ће се градити у сјећање и спомен на црногорске јединице које су помагале одбрану народа паљанског краја у Првом свјетском рату.

Темељи спомен-цркве налазе се на имању породице Работа из овог села, која је Црквеној општини Пале поклонила земљиште на којем ће бити изграђена црква.

Обраћајући се вјерницима, митрополит Хризостом је рекао да ће изградња овог храма, што је велики историјски догађај и велика жеља породице Работа, све сазивати на молитве и сабирати у јединство.

Митрополит додаје да ће овај храм бити спомен-црква свима онима који су на овим просторима погинули за Крст часни и слободи златну.

„Из Првог свјетског рата на овим просторима погинуло је пуно наше браће који су дошли да помогну Србима Сарајева и сарајевског краја и одбране од аустроугарских и других војски. Овдје почивају наша браћа из Црне Горе. Ово ће бити спомен-црква и сјећање на све њих који су дали своје животе“ , рекао је митрополит.

Дабробосански митрополит рекао је да није ријеч о обичној грађевини, већ светињи Богу у којој ће се човјек освештавати и посвећивати.

„Зато овај дан сви требају да доживе као велику радост, јер црква неће бити само на понос породице Работа, него и људи Ћемановића и свих који буду овдје долазили“, наводи митрополит Хризостом.

Митрополит је нагласио да су двије велике светиње српскога народа слобода и јединство, којима увијек треба сви да теже.

Драгослав Работа, син Влајка, иницијатора за изградњу спомен-цркве, наводи да је она посвећена црногорским војницима који су бранили народ Ћемановића 1914. и 1915. године.

„Спомен црква биће дрвена, као брвнара, висине око 12 метара. Радови ће бити настављени на пролеће“, поручио је Работа.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да српски народ, гдје год се налази, има прије свега обавезу да чува традицију и вјеру, а све се то може урадити ако се вјерује у Бога, граде храмови, као што је народ данас показао јединство и саборност за изградњу спомен-цркве.

Југовић је изјавио новинарима да ће породица Работа имати подршку локалне заједнице за наставак изградње спомен-цркве.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истиче да му је драго што је присуствовао освештању темеља спомен-цркве у Ћемановићима, те да се на лицима људи види да су то жељели.

Према његовим ријечима, још једном се показало да цркве окупљају људе, односно да Српска православна црква и вјера окупља људе, уједињује и спаја.

„Црква промијени изглед једног мјеста и то мјесто буде препознатљиво. Данас обиљежје Ћемановића и општине Пале ће сигурно бити ова црква. Начелник Југовић и ја смо се одазвали позиву и заједнички ћемо кроз институције подржати што је Влајко Работа започео“, навео је Ћосић.

Село Ћемановићи налази се подно планине Романије, у лијепом крајолику на 6,5 километара од центра Пала.

/Срна/

Фото: Катера