ОСНОВАН ПАРК ПРИРОДЕ ТРЕБЕВИЋ И УСВОЈЕНА СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ГРАДА ЗА ПЕРИОД 2023-2029. ГОДИНЕ

418

Одборници Скупштине града Источно усвојили су данас Одлуку о оснивању ЈУ Парк природе Требевић, а за в.д. директора ове установе именован је Младен Самарџић. На данашњој сједници, одборници су једногласно усвојили  и Стратегију развоја града Источно Сарајево за период 2023-2029. године.

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас и информацију о Нацрту текста резолуције о правцима даљег развоја града Источно Сарајево, поводом 30 година од доношења Статутарне одлуке о организацији Српског града Сарајева, како се град првобитно звао.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да ће 13. марта усвојити ову резолуцију на свечаној сједници Скупштине града, којој ће присуствовати одборници свих шест скупштина градских општина.

 „Први пут се срећемо на једној свечаној сједници када ћемо да усвојимо резолуцију која, осим историјских чињеница карактеристичних за Источно Сарајево, отвара пут и поглед на будућност. Желимо да све општине нашег града буду повезане, да још више развијамо туризам“, навео је Короман и додао да је Универзитет ослонац, те да у вези с тим мора да се направи још чвршћи спој са привредом.

Короман је нагласио да је Источно Сарајево град сјећања и да ће у резолуцији посебно бити истакнуто све што он баштини кроз традицију и историју.

Короман је истакао да су у данас усвојеној Стратегији развоја града за период 2023-2029. године уврштени и неки приједлози одборника СДС-а и тиме дефинисан пут којим ће се кретати.

Када је ријеч о екологији као сегменту у развоју града, он је казао да постоји неријешен проблем са изградњом санитарне депоније или спалионице, те проблеми у вези са квлитетом ваздуха.

Стратегијом је предвиђено и оснивање слободних економских зона на подручју града. Инвеститори би били обавезни да извозе 50 одсто својих производа, а заузврат би били ослобођени свих царина и пореза.

„Важно је да обавежемо представнике града и друге са регије да покушамо заједно повећавати буџете како бисмо били у могућности да се даље развијамо“, објаснио је Короман.

 Он је нагласио да је једногласно усвојена и Одлука о оснивању јавне установе Парка природе „Требевић“ Источно Сарајево, чији су оснивачи град Источно Сарајево и општине Пале, Источни Стари Град и Источно Ново Сарајево.

За вршиоца дужности директора Парка природе „Требевић“ именован је Младен Самарџић, а како је навео Короман, сада је потребно да се уради план управљања Парком природе, програм управљања, као и правилник о реду и чуварској служби.

На данашњој сједници је усвојен и приједлог одлуке о допуни Одлуке о наградама и признањима града Источно Сарајево, те приједлог одлуке о додјели признања поводом 30 година доношења Статутарне одлуке о организацији Српског града Сарајева.