ОТВОРЕНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ „ЕТРАН“ И „ИцЕТРАН“

284

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву отворена је конференција „Етран 2023“, једна од најстаријих и најугледнијих из области електротехнике и рачунарства, као и међународна конференција „ИцЕтран 2023“ на којима ће до четвртка, 8. јуна, бити представљени радови из 18 земаља.

Од 194 рада, 77 је за конференцију „Етран 2023“, а 117 за 10. Међународну конференцију „ИцЕтран 2023“ који ће бити изложени у врхунској бази података, из области електротехнике и рачунарства.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић рекао је да конференције организује Друштво „Етран“ из Србије и овај факултет, те додао да ће на бити представљени радови електротехнике, али су уврштени и радови из области информационо-комуникационих технологија.

Поповић је истакао да је на конференцијама пријављено око 640 аутора и коаутора, из 18 земаља свијета, те да је поносан што је факултет признат и у региону, јер наставници и студенти са техничких факултета желе да покажу у Источном Сарајеву шта су радили у претходној години.

Према његовим ријечима, Електротехнички факултет је уложио велики напор да конференција „ИцЕтран“ добије техничко коспонзорство Института инжењера електротехнике и електронике /ИЕЕЕ/, на шта је јако поносан.

Он је истакао да је поносан на радове својих колега и студената, који су признати и видљиви у међународним базама.

Предсједник Друштва „Етран“ професор Владимир Катић рекао је да је конференција „Етран“ једна од најстаријих и најугледнијих конференција из области електротехнике и рачунарства која се одржава у Србији и Републици Српској, понекад и у Црној Гори, а њен почетак је био у Југославији.

Према његовим ријечима, на конференцији су заступљене теме – електронике, телекомуникација, рачунарства, аутоматике и нуклеарне технике, те микроелектронике, енергетике, бимедицинске електронике, роботике, вјештачке интелигенције.

„Укупно је 16 главних тема, а ове године ћемо имати и пет специјалних сесија, везаних за интердисциплинарне и мултидисциплинарне области које повезују електротехнику и рачунарство са осталим гранама науке“, истакао је Катић.

Он је изразио задовољство што се ове конференције одржавају у Источном Сарајеву, након 35 година, те захвалио декану Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидару Поповићу и његовом тиму на ентузијазму и што се прихаватио организације ових скупова.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је одржавање оваквих конференција важно за Електротехнички факултет, али и за Универзитет јер је то један од видова интернационализације овог универзитета.

Он је истакао да је веома важно да радови који буду презентовани на конференцијама буду доступни у међународним базама, што доприноси рангирању факултета и универзитета на међународним ранг-листама.

/Срна/

фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа