ОТВОРЕН НАУЧНИ СКУП „ИНФОТЕХ-ЈАХОРИНА“

218

На Јахорини је данас отворен 22. Међународни научни скуп „Инфотех-Јахорина“, на којем је пријављено више од 200 радова из 18 земаља.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој Републике Српске Зоран Вујковић изјавио је да је овај скуп видљив у међународним оквирима, а код ресорног министарства категорисан је као скуп прве категорије и заједно са Владом га годинама подржавају.

– Тако је лијепо видјети велики број пријављених радова и сигуран сам да ће скуп имати велики успјех – рекао је Вујковић новинарима прије отварања скупа.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић истиче задовољство што присуствује отварању овог научног скупа који је изузетно важан за Универзитет, а чињеница да су аутори из 18 земља довољно говори о његовом квалитету и даје додатни подстрек Универзитету.

– Ово је важан научни скуп ради шире заједнице, јер су Република Српска и БиХ мале и привредно неразвијене, а Електротехнички факултет Источно Сарајево има посебну мисију да кроз нове технологије и иновације омогући Српској и институцијама да се равномјерно укључе у свјетске глобалне токове дигитализације – поручио је Кулић.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић рекао је да је на симпозијум пријављено више од 200 радова, а 179 је добило позитивне рецензије.

Поповић наводи да је симпозијум превазишао регионално подручје и постао озбиљан интернационални скуп на коме имају и пријављених 13 студентских радова.

Ректор Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици Небојша Арсић истиче да му је драго што присуствују на важном 22. Међународном научном скупу из области електротехничког инжењерства.

Арсић додаје да са Електротехничким факултетом у Источном Сарајеву имају одличну сарадњу која укључује бројне пројекте, размјену студената, наставног особља, али не само између њихова два Универзитета, него и са универзитетима из ЕУ.

Извршни директор компаније М:тел Милан Алексијевић рекао је да су они сребрени спонзори овог веома важног симпозијума, те да са Електротехничким факултетом у Источном Сарајеву имају дугогодишњу сарадњу која се огледа кроз пројекте и програме.

Главне тематске области симпозијума су: Рачунарски системи и софтвер, Комуникациони системи и технологије, Енергетски системи, Производни системи, Системи управљања, Електронски системи.

Организатор скупа је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са електротехничким факултетима из Бањалуке и Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада, Електронским факултетом из Ниша и техничким коспонзорством Института инжењера електротехнике и електронике.

Међународни симпозијум „Инфотех Јахорина“ окупља стручњаке, научнике, инжењере, истраживаче и студенте из области информационих технологија и њихове примјене у области система управљања, комуникационих система, производних и електронских система, електроенергетике и других области електротехнике и рачунарства.

Први симпозијум „Инфотех Јахорина“ одржан је 2001. године, након чега привлачи значајан број учесника углавном из региона западног Балкана и одржава добар квалитет и број пријављених и презентованих радова.

Симпозијум се одржава до петка, 17. марта.

/Срна/