ПЕТЕР ХАНДКЕ НЕ ПРИХВАТА НАМЕТНУТЕ МАТРИЦЕ И СТЕРЕОТИПЕ

466

Животни принцип нобеловца Петера Хандкеа јесте да не прихвата наметнуте матрице и стереотипе, те тако није прихватио ни пропаганду у западним медијима о грађанском рату у бившој Југославији, већ је током бомбардовања дошао да се лично увјери у то шта се дешава, рекао је данас предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман.

Током разговора о књижевном раду и дјелу Хандкеа у амфитеатру „Бели Вук“ на Тврдимићима у оквиру манифестације „Дани града Источно Сарајево“, Короман је нагласио да је Хандке тражио диференцирани приступ западних медија према дешавањима и према категоризацији одређених дешавања на простору бивше Југославије.

Он је истакао и да Хандке кроз своје есеје „Правда Србију“.

„Човјек је имао свој став о дешавањима и треба да га поштујемо“, истакао је Короман.

Он је подсјетио и да је Хандкеов партнер био чувени њемачки режисер Вим Вендерс, који је ове године добио награду „Срце Сарајева“.

Короман је напоменуо да у овом данашњем разговору о дјелу Петера Хандкеа не треба стављати никакве политичке конотације и најавио да ће и у наредном периоду бити пракса да се у Источном Сарајеву током обиљежавања „Дана града“ организују разговори о дјелима и других значајних писаца.

Представник групе грађана читалаца Славица Драшковић рекла је да је Хандке свјетско име у књижевности иза којег је више од стотину наслова различитих жанрова.

Она је истакла да је Хандке остварен као књижевник и сценариста, те да је са Вендерсом писао сценарио за филм „Небо над Берлином“.

Према њеним ријечима, постоји и неколико путописа, есеја који су значајни да се помену.

Наводећи да је Хандке добитник Нобелове награде за 2019. годину, Драшковићева је додала да се мање помиње то и да је 1995. био у најужем избору за исту награду.

Драшковићева је истакла да је данас била прилика да се све то представи – Хандкеов однос према наградама, јавности, писаној ријечи и читаоцима.

„Стога смо и дали назив Хандке у Источном Сарајеву јер писац је увијек ту гдје се његово дјело чита“, истакла је Драшковићева.

/Срна/