ПОДРШКА ПРОЈЕКТИМА ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

777

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић потписао је данас уговоре са представницима удружења и појединцима којима је за пројекте из области културе додијељено 35.000 КМ из буџета Града Источно Сарајево.

„Средства смо додијелили највећем броју удружења из области културе која су аплицирала на јавни позив који Градска управа расписује већ годинама, а покушаћемо да нађемо начин да подржимо и оне којима средства нису одобрена по пријавама“, рекао је, након  потписивања уговора, градоначелник Љубиша Ћосић.

„За пројекте из области културе је, на основу овог јавног позива, издвојено 35.000 КМ, а обезбиједићемо и додатних 10.000 КМ. Укупан износ средстава за пројекте из области културе износи, дакле, 45.000 КМ, што, можда, није довољно, па ћемо настојати да за идућу годину удвостручимо овај износ“, истакао је Ћосић, додајући да су средства додијељена установама које функционишу у оквиру општина, као што су културни центри и библиотеке, али и невладиним организацијама са подручја свих општина које дјелују у области културе.

Ћосић је рекао да је намјера да се до краја године, у сарадњи са општинама, уради календар културних дешавања на подручју града, на основу којег ће бити дефинисан редослијед приоритета.

„Град Источно Сарајево је звијезда која сија на подручју Републике Српске, у културном смислу, јер у току године имамо много традиционалних, али и нових манифестација и активности. Задатак свих нас, Градске управе, општина, удружења и организација, јесте да окупимо и привучемо што већи број људи на културним дешавањима“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је подсјетио да је за културу, невладине организације, спорт и студентске стипендије ове године из буџета Града Источно Сарајево издвојено око 400.000 КМ.

Протонамјесник Младен Дробњак, руководилац Православног центра за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“ захвалио је градоначелнику и Градској управи за подршку у реализацији пројеката који се реализују у оквиру овог центра.

„Овај центар основан је с циљем да помогне духовном, културном и социјалном  развоју дјеце и младих. Осим школе иконописа и анимације коју реализујемо, имамо широк спектар дјеловања, па у нашем центру  имамо и школе црквене музике, руског језика и клуб волонтера“, појаснио је Дробњак.

Дробњак је истакао да је Град Источно Сарајево подржао пројекат који је фокусиран на обиљежавање 800 година Митрополије дабробосанске, која је основана непосредно након што је СПЦ добила аутокефалност, што је значајан јубилеј за све нас који живимо у окриљу Митрополије.

„Полазници школе иконописа радиће портрете митрополита и копије икона фресака који су препознатљиви у Митрополији дабробосанској, а полазници школе анимације урадили су филм о  осам вијекова духовности и културе Митрополије дабробосанске, који ће бити представљен на Фестивалу православног филма ‘Покров’ у Кијеву, у Украјини“, нагласио је Дробњак.