ПОЗИТИВАН МИГРАЦИОНИ САЛДО И У 2021. ГОДИНИ

364

Источно Сарајево је један од три града у Српској, уз Бањалуку и Бијељину, који су у 2021. години забиљежили позитиван миграциони салдо, односно у који се више људи досељава него што се одсељава, навео је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, у наш град је током 2021. године доселило 1.098 становника, а исте године из града је одселило њих 732, што значи да је број досељених у односу на број одсељених већи за 366.

Гледано по општинама у саставу града Источно Сарајево, три општине су забиљежиле веће досељавање становништва, истиче Ћосић и додаје да су се из три општине људи више одсељавали.

Тако се у Источно Ново Сарајево током 2021. године доселило 538 људи, а одселило 181 (више досељених за 357), у Пале се доселило 183, а одселило 133 (више досељених за 50), док се у у Источну Илиџу доселило 280, а одселило 275 људи (више досељених за пет).

С друге стране, у Соколац се у истом том периоду доселило 60, а одселило 90 људи (више одсељених за 30), у Источни Стари Град доселило 15, а одселило 25 (више одсељених за 10), док се у Трново доселило 22, а одселило 28 људи (више одсељених за шест).

“Иако генерално не можемо бити задовољни демографским показатељима, прије свега због чињенице да биљежимо негативан природни прираштај, постоје трендови који нам доказују да Источно Сарајево има будућност и да га људи препознају као перспективну средину, пожељну за живот”, поручио је градоначелник Ћосић.

Коментаришући податке о миграцијама становништва, он је поручио да су Соколац, Источни Стари Град и Трново општине које располажу изузетним потенцијалом за развој реалног сектора, шумарства, туризма и пољопривреде. Стога се, сматра, мора наћи начин да заједно, Градска и општинске управе, у сарадњи са републичким институцијама, то искористе и задрже људе у овим општинама.

“Чињеница је да укупно гледано, иако смо млад град, растемо и постајемо све примамљивије мјесто за живот, због чега имамо још већу одговорност да стварамо адекватне могућности како би млади људи остајали, али и долазили у Источно Сарајево, оснивали своје породице и рађали више дјеце”, навео је Ћосић.

Додао је да Источно Сарајево нуди све оно што је најбоље у општинама управо због различитих потенцијала којима располаже свака општина појединачно, да територијална разуђеност није препрека него прилика за додатни развој и јачање.

“Колико су јаке наше општине, толико ће бити јак и град као цјелина, а ови подаци показују да људи имају вјеру да град који окупља општине може, на најбољи начин, да окупи и њих у окружењу у којем ће моћи да изграде бољи живот и будућност за себе и своју дјецу”, истакао је градоначелник Љубиша Ћосић.

Фото: Филтер