ПОКУШАТИ ДОЋИ ДО СРЕДСТАВА ЗА ПОКРЕТАЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ У „МОФАСУ“

443

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су, на данашњој тематској сједници, посвећеној стању у предузећу „Мофас“, закључке да се на наредном засједању представи потпунији преглед стања у овом предузећу и да градоначелник Љубиша Ћосић покуша да дође до финансијских средстава неопходних за потпуно оживљавање процеса производње до краја године.

Градоначелник Ћосић прихватио је ова два закључка и рекао да ће на наредној сједници одборницима бити достављен план функционисања „Мофаса“ у наредном периоду, с освртом на финансијски аспект пословања ове фирме, стање обавеза, потраживања, дуговања и финансијске пројекције.

„Од фебруара 2022. године, од момента склапања нотарског уговора о куповини 51% власничког удјела, па до данас, трудимо се да се као власници упишемо у судски регистар у Окружном привредном суду у Источном Сарајеву. Успјели смо тек 29. септембра, након пуних  осам мјесеци и покушаја испуњавања различитих услова“, рекао је Ћосић и истакао да су паралелно  са тим процесом измириване различите врсте обавеза, те да је рађен  репрограм према Пореској управи, Електродистрибуцији и према добављачима, како би се дијелом оживио процес производње.

Према његовим ријечима, главни циљеви су били спречавање стечајног поступка, који је већ био покренут, те репрограм дуговања, како би се покушале измиривати обавезе према радницима и извршило уписивање власника у судски регистар, што је већ постигнуто.

Ћосић је додао да је данас преузео обавезу  да покуша доћи до додатних средстава, неопходних за потпуно оживљавање процеса у ‘Мофасу’ до краја ове године.

„Што смо радили у претходном периоду, радићемо  и сада, с тим што је нешто већ испуњено“, нагласио је Ћосић и додао да ће у наредних 15 дана покушати да дође до средстава, како би се за још пет радника обезбиједили услови  за одлазак у пензију,  након чега ће у предузећу остати 42 радника.

Градоначелник је рекао да је „Мофас“ дужан добављачима 900.000 КМ, 400.000 КМ претходним власницима, 1,5 милиона КМ износи дуг Пореској управи Републике Српске, док су издвајања из буџета града за ову фирму у овој години износила 181.500 КМ.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је данашња сједница била коректна, те да сви траже рјешење за ово предузеће.

Он је објаснио да је Градска управа  ушла у процедуру када је већ покренути стечајни поступак, што се покушало избјећи.

„Градска управа је ушла у процедуру преуизмања ‘Мофаса’, када је већ покренут стечајни поступак, чиме је показана добра воља да се покуша ‘убацити’ још два милиона КМ у фирму, како би се радници и директор организовали“, рекао је Короман.

„За неки озбиљан искорак и повезивање са партнерима потребно је много финансијских средстава и кадрова који ће моћи то да постигну. Стање у металопрерађивачкој индустрији је тешко, а град је ушао у тежак посао да у неком периоду помогне радницима и управи предузећа, како би се  покушали одблокирати неки дијелови фирме“, истиче Короман и додаје да су Град и градоначелник уложили максималан напор, те да ће исто бити настављено и у наредном периоду.

Директор „Мофаса“ Стеван Шобот рекао је да је ова фирма уплатила Пореској управи двије рате репрограма дуга, као и мјесечне обавезе, закључно са јуном, те додао да се, уз помоћ Градске управе, издвајају средства за плате радника.

Он је истакао да је „Мофас“ добио одређене послове, да погон термичке обраде ради и даље, са пуно већим капацитетом него што је радио, те додао да су у преговорима за нове послове који би требало да буду потписани наредне седмице.

„Имамо доста репроматеријала, али не можемо да финиширамо наш производ. Чекамо да нам Скупштина града помогне, да платимо обавезе према добављачима и да завршимо неке послове које би могли врло брзо да фактуришемо“, рекао је Шобот.

Према његовим ријечима, у фирми која се бавила извозом, тренуто је запослено 47 радника, од чега је пет испунило услове за пензију, три би требало да до краја године испуне тај услов.

„Надам се да ћемо ући у запошљавање новог кадра јер је овај већ старији, али и у набавку нове опреме, којом би замијенили постојећу, застарјелу“, рекао је Шобот, те додао да ће бити успостављена и сарадња са Машинским факултетом у Источном Сарајеву, који би могао да помогне у стручном оспособљавању кадра.

Одборник СДС-а Предраг Шаровић рекао је да се стиче утисак да једино директор „Мофаса“ искрено жели опстанак фирме, те додао да све остало води у стечај, распродају и намиривање радника.

„Да неко има неко конкретно рјешење, изашао би и изнио га“, рекао је Шаровић, додајући да је одборницима Скупштине града презентовано да је циљ да се фирма спаси, али да нико, како каже, не нуди рјешење.