ПОЛА МИЛИОНА КМ УЛОЖЕНО У НОВЕ ТУРИСТИЧКЕ САДРЖАЈЕ

481

Туристичка понуда Сарајевско-романијске регије обогаћена је новим садржајима захваљујући реализацији пројекта „Уживај у Сарајевско-романијској регији“, вриједности 505.000 КМ, речено је на завршној конференцији овог пројекта која је одржана на Палама.

Нови садржаји налазе се у Центру за одмор и рекреацију Брус на Требевићу и то су вјештачка стијена, играоница за дјецу на отвореном, теретана на отвореном и балон на топли ваздух, док су на Црвеним стијенама и на Црној стијени постављене планинарске ферате.

Пројекат су финансирали ЕУ и Њемачка, а спровели Туристичка организација и Градска развојна агенција Источно Сарајево, Привредна комора Републике Српске и привредни субјекат „Станишић“.

Директор Туристичке организације града Источно Сарајево Игор Иконић рекао је новинарима да су послије 21 мјесеца на самом крају пројекта „Уживај у Сарајевско-романијској регији“, те да је ово најозбиљнији пројекат који је провела ова организација са својим партнерима.

Он је навео да су захваљујући новим садржајима довели нове туристе на ово подручје те да донатори за пројекат кажу да је конкретан и квалитетан.

„Сарадња са партнерима је резултирала и завршним активностима у оквиру пројекта, а то су опремање отворених локација, постављање Виа-ферате на Црвеним стијенама, ферате на Црној стијени, обогаћен је садржај на локацији Брус-Требевић те топловаздушни балон као јединствена туристичка атракција“, навео је Иконић.

Директор Градске развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић истакла је да је пројекат вриједан 505.000 КМ, од којих су око 400.000 КМ обезбиједили донатори ЕУ и Њемачка, а остатак средстава обезбиједили партнери у пројекту.

„Данас смо имали прилику да представимо све резултате и активности које смо провели и на које смо јако поносни. Улога агенције била је у фази припремне пројектне докуметације, а касније у току имплементације заједно са партнерима реализовали смо све заједничке активности“, рекла је Пандуревићева.

Она каже да донатори на завршну конференцију нису могли доћи због епидемиолошких мјера, али су најавили долазак на прољеће, као и обилазак свих локација гдје су постављене опреме, како би видјели ефекте.

Драгана Шобот из Привредне коморе Републике Српске истакла је да је задовољна што су партнери у пројекту показали снагу институционалне сарадње приватног сектора и на успјешан начин довели до реализације једног оваког пројекта.

„Новим садржајима обогаћена је туристичка понуда Сарајевско-романијске регије, што нам је у основу свима циљ како би привукли што више туриста. Навике туриста се све више мијењају, пандемија је извела нове трендове као што је жеља за боравком у природи, а то ова регија и посједује“, нагласила је Шобатова.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је свима који су учествовали у припреми и реализацији пројекта, оцијенивши да је ријеч о капиталном пројекту и једном од најбољих пројеката за цијелу регију у области туризма.

„На овај начин град Источно Сарајево је показао сензибилитет да увеже општине у саставу града. То су прије свега општине Источни Стари Град, Пале и Соколац и на тај начин показало се да сви могу заједно функционисати. Новим туристичким потенцијалима на Брусу-Требевићу, Романији привући ће све већи број туриста на ово подручје“, навео је Југовић.

Један од партнера на пројекту је и фирма „Станишић“ са Пала, а њен директор Његош Пољаковић захвалио је свима за указано повјерење и донаторима за значајна средства која су издвојили за овај пројекат, истакавши да је у оквиру пројекта фирма добила четири нова туристичка садржаја.

Он додаје да се нови садржаји налазе у Центру за одмор и рекреацију Брус на Требевићу и то су вјештачка стијена, играоница за дјецу на отвореном, теретана на отвореном и балон на топли ваздух по чему ће у наредном периоду постати препознатљиви.

Портпарол општине Источни Стари Град Бојана Шаровић навела је да ће нови садржаји помоћи промоцији туристичких потенцијала ове општине и да су сви као учесници веома поносни што је пројекат од идеје дошао до завршне конференције.

Пројекат у БиХ имплементирају ГИЗ, ИЛО и УНДП, у периоду од априла 2018. до марта 2022. године.

/Срна/