ПОСТАВЉЕНИ СЕНЗОРИ ЗА МЈЕРЕЊЕ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА

747

Градска развојна агенција Источно Сарајево успјешно је реализовала пројекат „Набавка и постављање сензора за мјерење квалитета ваздуха“ на територији града Источно Сарајево, који је дио иницијативе Паметни град Источно Сарајево.

Представници Градске развојне агенције су у претходном периоду у оквиру пројекта „ESMARTCITY”, као пилот активност, сензор за мјерење квалитета ваздуха и других релевантних параметара поставили на подручју општине Источна Илиџа.

С обзиром на то да се у пракси потврдио квалитет и значај информација које сензор прикупља, у Градској развојној агенцији одлучили су да набаве сензоре  и за преостале општине у саставу града Источно Сарајево.

И општинска управа Источно Ново Сарајево дала је сагласност Градској развојној агенцији за постављање сензора и на подручју ове општине, па је сензор недавно постављен на локацији Трга Републике Србије.

Из Градске развојне агенције наводе да „Purple Air“ сензор за мјерење квалитета ваздуха континуирано мјери квалитет ваздуха. Препоручен је од стране домаћих и међународних стручњака, а резултати мјерења су доступни у реалном времену на веб-сајту „Purple Air“ (https://www.purpleair.com/map?opt=1/mAQI/a10/cC0&select=87331#11.87/43.82202/18.37557) у складу са Air Quality Index-ом који прати концентрацију загађивача PM 2.5 и PM 10.

Air Quality Index мјери вриједности од 0 до 500, гдје различите боје указују на ниво загађености – 0 је зелено, 500 црвено. Изнад 70 је непријатно, око 150 забрињавајуће, 250 је алармантно, а све преко тога захтијева предузимање одређених мјера.